Przepis na bezglutenowe ciasto truskawkowo - czekoladowe

Przepis na bezglutenowe ciasto truskawkowo - czekoladowe

Jesteś ogromną smakoszką słodkości, ale jedzenie ich nie zawsze jest dla Ciebie możliwe, ponieważ nie tolerujesz glutenu? A może po prostu się go wystrzegasz? Tak czy inaczej, mamy dla Ciebie świetny przepis na wyjątkowo pyszne ciasto truskawkowo - czekoladowe, w którym nie znajdziesz glutenu. Sezon na truskawki w pełni, więc naprawdę warto je wykorzystać. Zwłaszcza, że mają wiele korzystnych dla naszego organizmu właściwości!
Reklama
Ciasto truskawkowo - czekoladowe Składniki: ciasto: 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 jajka 1/2 szklanki cukru krem: 250 g mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek kakao łyżeczka ekstraktu waniliowego dżem truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżka cukru Przygotowanie: Aby przygotować dżem, myjemy truskawki i szypułkujemy. Następnie wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania soku. Następnie oddzielamy białka od żółtek. W oddzielnej misce ubijamy białka na pianę i dodajemy do niej cukier. Natomiast żółtka miksujemy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oraz cukier wsypujemy do jednego naczynia.
Reklama
Połowę dodajemy do jajek, po czym mieszamy i dosypujemy drugą część. Dokładnie wymieszane składniki powinny tworzyć gładką masę, którą należy umieścić w wybranych przez siebie foremkach lub tortownicy. Foremki powinny być wcześniej nasmarowane masłem. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Żeby przygotować krem, wsyp do miski cukier, wanilię, cukier, dodaj śmietankę i serek mascarpone. Całość należy dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto należy posmarować naszym dżemem truskawkowym, a na nim rozsmarować większość kremu. Przykrywamy całość drugim kawałkiem ciasta i na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami. SMACZNEGO! Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama