Słodkości na Dzień Dziecka - najlepsze przepisy
Każde dziecko uwielbia słodycze. Zwłaszcza tego dnia pozwólmy im na odrobinę słodkiej przyjemności. Zrób własnoręcznie przepyszny deser i zaserwuj go nie tylko dzieciom, ale całej swojej rodzinie. W końcu każdy z nas przez całe życie nosi w sobie jakąś cząstkę dziecka...
Reklama
Szyszki, że aż palce lizać!
Składniki:
200 g margaryny
500 g krówek
200 g ryżu preparowanego
łyżka stołowa kakao
Przygotowanie:
Rozpakowujemy margarynę i przekładamy ją do garnka. Czekamy, aż margaryna się rozpuści i przybierze formę cieczy. Z racji tego, że margaryna będzie bardzo gorąca, delikatnie dodajemy do niej krówki. Co jakiś czas delikatnie mieszamy całość i czekamy do całkowitego rozpuszczenia się krówek. Następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Po przygotowaniu masy, do garnka wsypujemy ryż preparowany i mieszamy za pomocą łyżki. Pozostawiamy do delikatnego wystygnięcia i formujemy kształt szyszek. Zrobione szyszki przed spożyciem należy wystudzić. Najlepiej jest je włożyć na chwilę do lodówki.
Waniliowe muffinki z brzoskwinią i ananasem
Składniki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 cukry wanilinowe
szklanka jogurtu naturalnego
2 jaja kurze
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki oleju
szklanka ananasa
szklanka brzoskwini
Przygotowanie:
Do miski przesypujemy cukier wanilinowy, cukier, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystkie produkty sypkie. Następnie dodajemy jajka, olej oraz jogurt naturalny i łączymy składniki w taki sposób, aby nie było grudek. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Muffinki można posypać kakao, cukrem pudrem lub polać lukrem.
Domowe gofry
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
łyżka stołowa proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jaja kurze
Przygotowanie:
Jaja rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na piankę i dodajemy do pozostałych składników mieszając. Piec w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (na przykład z dżemem, bitą śmietaną, owocami) lub jeść na sucho.
Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Słodycze na Halloween: Tak zrobisz... bezowe duszki!
Wiesz, że jednym z najbardziej charakterystycznych elementów Halloween są słodycze? Nic nie sprawia większej radości dzieciom niż zbieranie cukierków w czasie tego strasznego święta. Dlatego warto przygotować własne, tematyczne łakocie, które będą hitem na słodkim stole. Jednym z takich przysmaków są bezowe duszki, które można wyczarować dosłownie z kilku składników. Sprawdź, jak zrobić te przepyszne słodkości na Halloween!
3 sposoby, które pomogą Ci przestać ciągle jeść słodycze. Spróbujesz?
Uzależnienie od słodyczy nie jest wcale rzadko spotykane. Niestety coraz więcej osób ma z nim problem, dlatego dietetycy coraz częściej i głośniej starają się o nim mówić i doradzają, co konkretnie warto by było zrobić, by pokonać ten zgubny nawyk sięgania po słodkości i nie zastanawiać się już dłużej nad tym, jak przestać jeść słodycze.
Twoje dziecko ciągle prosi o coś słodkiego? Oto zdrowe przekąski bez żalu!
Dzienne menu maluchów zazwyczaj nie będzie się składać wyłącznie z typowych głównych posiłków. Warto zostawić w nim również trochę miejsca na pewne zdrowe przekąski, które wprowadzą do organizmu odpowiednie składniki odżywcze, a przede wszystkim zaspokoją tzw. "zachciankę", która dopada od czasu do czasu każde dziecko (a i niejedną osobę dorosłą).
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl