Przepisy z wykorzystaniem kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna, jak i inne rodzaje kasz, powinna regularnie pojawiać się na naszych talerzach, ponieważ ma wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim dostarcza nam sporych ilości błonnika pokarmowego oraz działa odkwaszająco na nasz organizm. Zobacz, jak można wykorzystać kaszę jęczmienną w kuchni, tworząc pyszne, zdrowe dania.
Reklama
Pasztet z kaszą jęczmienną
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
25 dag suchej ciecierzycy
1 surowe jajo kurze
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1/2 szklanki suszonej żurawiny
natka pietruszki lub koperek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 15 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, suszoną żurawinę z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kasza jęczmienna z kurczakiem, czarnuszką i warzywami
Składniki:
100 g kaszy jęczmiennej
100 g piersi z kurczaka
papryka czerwona cała
250 g pieczarek
cebula średniej wielkości
2 łyżeczki masła
ziarna czarnuszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną należy ugotować zgodnie z instrukcją, zazwyczaj trwa to około 15 minut. Pierś z kurczaka podsmażamy na patelni. Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy i dodajemy do kurczaka. Smażymy do uzyskania miękkości przez warzywa. Gdy będą już gotowe, do całości wsypujemy kaszę jęczmienną i mieszamy. Następnie doprawiamy czarnuszką, solą oraz pieprzem.
Na koniec dodajemy dwie łyżeczki prawdziwego masła i ponownie mieszamy. Dzięki temu kasza nie będzie sucha.
Kotleciki z grochem, kaszą jęczmienną i natką pietruszki
Składniki:
szklanka kaszy jęczmiennej
jajo kurze
1/2 szklanki zmielonego na mąkę grochu
natka pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną należy ugotować zgodnie z instrukcją, zazwyczaj trwa to około 15 minut. Ostudzoną już kaszę wsypujemy do miski i dodajemy surowe jajo kurze, posiekaną natkę z pietruszki i zmielony groch. Po wymieszaniu składników doprawiamy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i smażymy na każdej ze stron do zarumienienia.
Źródło zdjęcia: https://foodiesfeed.com
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Co zrobić żeby kasza była sypka?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować kaszę, a potem odkryć, że jest kleista i mało apetyczna? Nie martw się, to zdarza się wielu osobom. Ale dzięki kilku prostym trikom, możesz przygotować pyszną, sypką kaszę, która zachwyci Twoją rodzinę i gości. W tym artykule podpowiemy Ci, jak ugotować kaszę, aby była sypka i smaczna.
Kuskus : od sałatek po dania mięsne
Jeśli szukasz czegoś nowego i interesującego do swojej kuchni, warto zwrócić uwagę na kuskus. Ta mała kasza o tysiącletniej historii ma wiele do zaoferowania zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto wprowadzić kuskus do swojej diety oraz jak wykorzystać go w różnych przepisach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl