Jak zrobić domowe rogaliki, muffinki oraz pączki?
Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób samodzielnie jeden z najbardziej popularnych słodkich deserów. Poniżej znajdziesz przepisy na rogaliki francuskie, mini pączki oraz przepyszne muffiny!
Reklama
Francuskie rogaliki z jagodami
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
świeże lub mrożone jagody
cukier puder
jajo kurze
kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie w kształcie koła kroimy na części. Nasze jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do jagód dodajemy cukier puder i mieszamy. Na kawałek ciasta francuskiego nakładamy jagody osłodzone cukrem pudrem o zawijamy w kształt rogalika. Uformowane rogaliki smarujemy mieszanką zrobioną z jednego jaja kurzego oraz 3 łyżek mleka. Nasze cudeńka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na jakieś 10 minut - do zarumienienia.
Mini pączki
Składniki:
2 jaja kurze
400 g mąki pszennej
250 g sera ricotta
kieliszek alkoholu 40%
3 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Później dodajemy jajka, alkohol, śmietanę oraz ser ricotta. Mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania gładkiej masy. Do garnka nalewamy oleju, najlepiej użyć słonecznikowego. Formujemy maleńkie kulki z ciasta i wrzucamy po kilka sztuk do rozgrzanego oleju. Pączki wyjmujemy po uzyskaniu złotego koloru. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem.
Muffiny z malinami i białą czekoladą
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
jajo kurze
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
biała czekolada w tabliczce
250 g świeżych malin
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę.
Do drugiego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do miski numer 1 i tworzymy gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pokruszoną czekoladę oraz 125 g malin. Ciasto nakładamy do foremek i wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi malinami. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Pączki na Tłusty Czwartek: Tradycyjne!
Pączki na Tłusty Czwartek mają długą i bogatą historię. To tradycyjne polskie ciastka, które są spożywane w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ich początki sięgają średniowiecza, kiedy to wierzono, że jedzenie tłustych potraw przed rozpoczęciem okresu postu zapewnia ochronę przed złymi mocami i przynosi szczęście.
Muffiny jajeczne: łatwy przepis na zdrowe przekąski
Muffiny jajeczne są pełne białka i składników odżywczych, a przy tym łatwe do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić muffiny jajeczne, jakie mają właściwości zdrowotne, jak je podawać, oraz kilka porad i ciekawostek na temat tego smacznego przysmaku.
Słodka uczta: Rogaliki z kremem pistacjowym
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich wypieków, to na pewno pokochasz rogale z kremem pistacjowym. Te małe, puszyste rogaliki z delikatnym nadzieniem pistacjowym są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź przepis na rogale z kremem pistacjowym.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl