Jak zrobić prosty w przygotowaniu deser?
Masz ochotę na coś słodkiego? A może chcesz zrobić komuś przyjemność, podając mu własnoręcznie wykonany deser? Poznaj proste w przygotowaniu przepisy, na pyszne słodkości!
Reklama
Waniliowe muffinki z brzoskwinią i ananasem
Składniki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 cukry wanilinowe
szklanka jogurtu naturalnego
2 jaja kurze
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki oleju
szklanka ananasa
szklanka brzoskwini
Przygotowanie:
Do miski przesypujemy cukier wanilinowy, cukier, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystkie produkty sypkie. Następnie dodajemy jajka, olej oraz jogurt naturalny i łączymy składniki w taki sposób, aby nie było grudek. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Muffinki można posypać kakao, cukrem pudrem lub polać lukrem.
Gofry
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
łyżka stołowa proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jaja kurze
Przygotowanie:
Jaja rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.
Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na piankę i dodajemy do pozostałych składników mieszając. Piec w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (na przykład z dżemem, bitą śmietaną, owocami) lub jeść na sucho.
Szyszki
Składniki:
200 g margaryny
500 g krówek
200 g ryżu preparowanego
łyżka stołowa kakao
Przygotowanie:
Rozpakowujemy margarynę i przekładamy ją do garnka. Czekamy, aż margaryna się rozpuści i przybierze formę cieczy. Z racji tego, że margaryna będzie bardzo gorąca, delikatnie dodajemy do niej krówki. Co jakiś czas delikatnie mieszamy całość i czekamy do całkowitego rozpuszczenia się krówek. Następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Po przygotowaniu masy, do garnka wsypujemy ryż preparowany i mieszamy za pomocą łyżki. Pozostawiamy do delikatnego wystygnięcia i formujemy kształt szyszek. Zrobione szyszki przed spożyciem należy wystudzić. Najlepiej jest je włożyć na chwilę do lodówki.
Źródło zdjęć: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl