Reklama

5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej

5/5
Konfitura z dyni i jabłek w słoiku
Canva.com

Konfitura z dyni hokkaido i jabłek

Składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 2 jabłka
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 1 kg cukru
  • 1 pomarańcza (sok)
Wykonanie
  1. Dynię i jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i włókien i kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy wszystko do rondla, zalewamy sokiem jabłkowym i gotujemy do miękkości.
  3. Masę przecieramy przez sito lub blendujemy na mus.
  4. Dodajemy cukier i wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotujemy 20 minut.
  5. Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych słoików i zostawiamy do wystygnięcia.
Reklama

Zupa, dynia pieczona, gnocchi, placuszki z kozim serem, a może konfitura? Dla wszystkich miłośników jesiennych pyszności mamy kilka smakowitych inspiracji. Sprawdź, co można przygotować z dyni hokkaido!

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: Sernik do potęgi piątej - takie serniki możesz przygotować z naszych przepisów! - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
06 października 2022
Czytaj więcej