5 powodów, dla których warto jeść nasiona słonecznika
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie działają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Do tego należy dodać błonnik, który posiada również wiele zalet. Jedynie na co powinniśmy uważać to na ilość spożytych przez nas nasion słonecznika. A to dlatego, iż w 100 gramach produktu zawierają niespełna 590 kalorii. Poza tym, posiadają one wiele cennych właściwości. Jakich? Sprawdźmy, dlaczego warto jeść nasiona słonecznika.
Zdrowy układ sercowo-naczyniowy.
Owe nasiona posiadają ww. witaminy, błonnik i dobre tłuszcze, które wspomagają odpowiednią pracę serca, tętnic i żył. Dodatkowo, obniżają one poziom cholesterolu we krwi.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym.
Mowa tu głównie o osobach, które mają cukrzycę i chcą obniżyć indeks glikemiczny spożywanych potraw. Jedząc nasiona słonecznika jest to możliwe za sprawą błonnika i dobrych tłuszczy.
Układ odpornościowy.
A o ten należy dbać przez cały rok. Dlatego też poleca się jedzenie nasion słonecznika, które zawierają selen.
Ten cenny minerał jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Od pewnego czasu dość dużo mówi się właśnie o jelitach, które nazywane są drugim mózgiem. Dlaczego? Otóż, są one bardzo unerwione. Ponadto, "komunikują" się one z naszym mózgiem. By zadbać o ich odpowiednią pracę, warto systematycznie jeść nasiona słonecznika, które posiadają cenny błonnik. To właśnie on jest sprzymierzeńcem zdrowych jelit.
Kwas foliowy.
Mowa tu głównie o kobietach w ciąży, które dla prawidłowego rozwoju płodu powinny przyjmować kwas foliowy. A ten z kolei znajduje się w nasionach słonecznika.