5 naturalnych zamienników soli

5 naturalnych zamienników soli

Sól jest niezbędna do życia, ale jej nadmiar może szkodzić. Niestety obecnie jest ona dodawana niemal do każdego produktu przetworzonego, dlatego też warto zadbać, aby choć dania gotowane w domu nie zawierały jej zbyt wiele. Stąd też jeśli chcesz ograniczyć sól w swojej kuchni zacznij stosować zioła. Poprawiają smak dań, wspomagają funkcjonowanie organizmu i zmniejszają potrzebę doprawiania potraw solą.
Reklama
  1. Tymianek
Tymianek to zioło, które można  kupić w postaci suszonej lub samodzielnie uprawiać w doniczce. Ma pikantny smak i aromat. Dodawany do potraw nadaje nieco ostrości. Dzięki swoim właściwościom wspomaga trawienie tłustych pokarmów. Można go stosować do dań z ziemniaków,  cielęciny i drobiu. Doskonale nadaje się do doprawiania zup i bulionów. Warto mieć go także pod ręką robiąc zapiekanki z roślin strączkowych takich jak fasola czy soczewica.
  1. Gałka muszkatołowa
Gałkę muszkatołową można kupić w postaci sproszkowanej lub suchych kulek przypominających swoim wyglądem orzechy. Przyprawa ta ma orzechowy i lekko pikantny smak.
Reklama
Daniom, które są nią przyprawiane dodaje wyrazistości. Sama gałka muszkatołowa zmniejsza wzdęcia, ułatwia trawienie oraz zapobiega niestrawności. Przyprawę tę najlepiej dodawać do dań zawierających sery. Świetnie komponuje się z sosami beszamelowymi. Można ją też dodać do potraw z jajek oraz warzyw np. zapiekanek z cukinii czy bakłażanów.
  1. Czosnek
Jest przyprawą często używaną w naszych domach. Ma charakterystyczny ostry smak i aromat, za który odpowiadają związki siarki. W sklepach można kupić czosnek w postaci ząbków i główek, ale również w postaci suszonych płatków oraz granulatu. Czosnek jedzony codziennie wspiera odporność, obniża ciśnienie i zmniejsza poziom glukozy we krwi.
Reklama
Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych. Stosowany jest też do zapiekanek i pizzy. W ostatnim czasie hitem jest sos czosnkowy, który dodawany jest m.in. do sałatek.
  1. Imbir
Imbir można kupić w sklepach w postaci sproszkowanej lub w postaci kłącza. Ma ostry, a podawany w dużej ilości, gorzki smak. Świeży imbir charakteryzuje się delikatnie cytrynowym aromatem. Dodawany do potraw wpływa rozgrzewająco i oczyszczająco na organizm. Usuwa toksyny, oczyszcza jelita i nerki. Dodatkowo odświeża skórę. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek lub gorących napojów – najczęściej herbaty zielonej lub czarnej.
  1. Bazylia
W sklepach można kupić suszone listki bazylii lub świeżą roślinę w doniczce.
Reklama
Jej listki mają delikatnie korzenny smak i aromat. Nadają pikantny smak potrawom, do których zostały dodane. Bazylia ma też szerokie spectrum działania na nasz organizm. Poprawia trawienie, pobudza żołądek do wydzielania soku żołądkowego, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Ponadto ma działanie przeciwskurczowe i poprawia nastrój. Bazylię można dodawać przede wszystkim do dań warzywnych. Świetnie komponuje się także z twarogiem. Najczęściej łączymy ją z pomidorami. Jest szczególnie ceniona w Grecji i we Włoszech, gdzie można ją spotkać jako dodatek do sałatek, zapiekanek, pizzy i oczywiście dań z makaronu. Odważni kucharze dodają bazylię również do deserów.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama