Jak wykorzystać resztki jedzenia?
Polacy mają często problem z nadmiernymi zakupami. Na potęgę kupujemy produkty żywnościowe, które potem zalegają w szafkach lub psują się i lądują w koszu. Warto wiedzieć w jaki sposób rozsądnie gospodarować zakupioną żywnością. Jak się bowiem okazuje można wykorzystać nawet te produkty, które wydają się być odpadami.
Reklama
Obierki z jabłek
O wykorzystaniu skórek z jabłek myśli mało kto. Przecież to śmieci, więc po co zawracać sobie nimi głowę. Jednakże zamiast do kosza lepiej wrzucić je do słoika, dodać cukier i zalać wodą. Tak przygotowaną mieszaninę odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie wystarczy odcedzić tak powstały ocet jabłkowy, który można wykorzystać zarówno do gotowania jak i do pielęgnacji urody.
Ponadto obierki z jabłek doskonale sprawdzają się także jako nadzienie do kaczki. Można je używać bezpośrednio po obraniu jabłek, ale również zamrozić i podczas przygotowywania kolejnego dania wykorzystać.
Resztki ryb
Odpadki po filetowaniu ryb można także wykorzystać. Głowa, płetwy czy ogon doskonale nadają się na wywar do zupy rybnej.
Wędliny po imprezie
Często po imprezach urządzanych w domach pozostaje sporo różnych wędlin.
Szkoda, żeby się marnowały. Większość z nich możesz włożyć do lodówki i w ciągu następnych dni zjeść. Jeśli jest ich zbyt dużo, możesz podzielić plasterki wędlin na porcje, włożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić. Możesz je tak przechowywać nawet kilka miesięcy.
Jeśli po spotkaniu towarzyskim zostanie np. kiełbasa, zamiast ją wyrzucać pokrój w kostkę, podsmaż i zostaw do ostudzenia. Zimną, podsmażoną wędlinę zapakuj do woreczka lub pojemnika i zamroź. Przyda Ci się kiedy będziesz gotowała bigos lub fasolkę po bretońsku.
Resztki rosołu
Jeśli zostanie Ci na dnie garnka rosół, zostaw go do ostygnięcia, a potem wlej do pojemników na lód i zamroź. W ten sposób zrobisz naturalne kostki bulionowe, które możesz wykorzystać do gotowania kolejnych zup.
Przejrzałe pomidory
Pomidory, które zbyt długo leżały na stole, są już miękkie i nieapetyczne zamień w doskonałej jakości przecier pomidorowy. Wystarczy je podsmażyć na maśle, a następnie przetrzeć przez sitko. Tak przygotowany przecier możesz wykorzystać od razu albo zagotować do słoików i pozostawić na przyszłość.
Przejrzałe owoce
Przejrzałe, ale nie zepsute, owoce można wykorzystać do przygotowania pysznych koktajli na bazie jogurtu. Wystarczy obrać je i zmiksować. W razie konieczności całość można dosłodzić cukrem lub miodem.
Jak możesz zauważyć, nie wszystko, co wydaje się „resztkami jedzenia” trzeba wyrzucać. Wiele z nich można mądrze zagospodarować i wykorzystać do przygotowania kolejnego dania lub zostawić na przyszłość.
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak oszczędzać wodę w kuchni?
Czy wiesz, że oszczędzanie wody w kuchni może mieć ogromny wpływ na Twój domowy budżet i środowisko? Wystarczy wprowadzić kilka prostych nawyków, aby zmniejszyć zużycie wody i zrobić coś dobrego dla naszej planety. W tym artykule podpowiem Ci kilka trików, które pomogą Ci zaoszczędzić wodę w kuchni i jednocześnie dbać o środowisko.
Planowanie wydatków - klucz do oszczędzania
Zdarza Ci się, że na koniec miesiąca zostaje Ci niewiele pieniędzy? Czy czujesz, że Twoje wydatki są niekontrolowane i chciałabyś znaleźć sposób na oszczędzanie? Dobrze trafiłaś! W tym artykule podpowiemy Ci, jak skutecznie planować swoje wydatki i oszczędzać na codzienne potrzeby.
Tego nie jedz w ciąży. Lista produktów zakazanych
Dieta w ciąży nie może niestety składać się tak dosłownie ze wszystkiego. Z pewnych produktów będziesz musiała na niej zrezygnować. Jeżeli wciąż byś je spożywała, mogłabyś zaszkodzić swojemu dziecku, a do tego na pewno nie zamierzasz dopuścić.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl