12 powodów, dla których warto jeść awokado każdego dnia
Awokado ostatnimi czasy coraz bardziej wkupuje się w nasze łaski. Dlaczego? Przede wszystkim owoce te doskonale smakują. Ale to nie jedyny powód. Regularne jedzenie awakado spowoduje wiele pozytywnych skutków. Jakich? Zobacz sama!
Reklama
1. Wspomaga dietę
Jeśli jemy awokado codziennie, łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Już połówka tego owocu dziennie, zmniejszy naszą masę, ponieważ awokado jest bogate błonnik.
2. Owoc bogaty w zdrowe tłuszcze
Awokado zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego jedzenie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka ataków serca i podwyższonego cholesterolu.
3. Stabilizuje ciśnienie krwi
Jedno awokado obejmuje już 28 procent dziennego zapotrzebowania na potas. Prawidłowa jego ilość pomoże Ci utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą.
4. Owoc bogaty w składniki odżywcze
Awokado zawiera 20 witamin i minerałów. Jeden owoc dostarcza:
Chroni przed cukrzycą
Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę. Według specjalistów spożycie połówki awokado dziennie, zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi.
6. Pomaga na stany zapalne
Awokado zawiera kwas oleinowy, który ma działanie przeciwzapalne.
7. Dobrze działa na oczy
Zwyrodnienie plamki żółtej jest częstą przyczyną ślepoty. Awokado zawiera dużo luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze zwalczają ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Regularne spożywanie awokado sprawi, że będziemy mieć zdrowe oczy.
8. Dedykowane kobietom w ciąży
Awokado powinno być w diecie każdej kobiety w ciąży. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminę C i witaminę B. Ta ostatnia prowadzi do prawidłowego rozwoju mózgu.
Kwas foliowy jest istotny dla prawidłowego rozwoju płodu na początku ciąży. Ponadto spożywanie awokado redukuje poranne mdłości.
9. Hamuje wzrost komórek nowotworowych
Liczne badania wykazały skuteczność awokado względem komórek nowotworowych. W szczególności hamują wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty.
10. Wzmacnia kości
Jak wspomnieliśmy wcześniej, awokado bogate jest w kwas foliowy, witaminę K, miedź i wiele innych składników odżywczych. Jeżeli są dostarczane regularnie, pomagają wzmocnić kości.
11. Poprawia trawienie
Awokado zawiera dużo błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Te owoce mogą być użyteczne, jeśli masz problemy z zaparciami.
12. Poprawia nastrój
Wysoka zawartość witamin i minerałów, poprawia nastrój i zmniejsza wahania nastroju.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
- 33% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
- 53% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
- 21% dziennego zapotrzebowania na witaminę E
- 26% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
- 19% dziennego zapotrzebowania na miedź
- 41% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy
- 28% dziennego zapotrzebowania na potas
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Jak przechowywać awokado?
Niektórzy uważają, że awokado ma mdły i mało charakterystyczny smak. Jednak w połączeniu z odpowiednimi przyprawami i składnikami możemy uzyskać z niego naprawdę pyszne danie lub zdrową przekąskę. Jak jeść awokado i jak przechowywać, by nie czerniało? Poznaj sprawdzone sposoby!
Awokado, jabłko i szpinak: triada zdrowia w twoim smoothie
Jeśli szukasz zdrowego i smacznego sposobu na rozpoczęcie dnia lub uzupełnienie energii w ciągu dnia, smoothie z awokado, jabłka i szpinaku jest idealnym wyborem. To pyszne połączenie owoców i warzyw dostarcza nie tylko wspaniałego smaku, ale także wielu korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować to pyszne smoothie, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak je podawać.
Awokado z pestki? To nic trudnego!
Czy wiesz, że możesz wyhodować własne drzewko awokado z pestki? To fascynujące doświadczenie, które pozwoli Ci cieszyć się świeżymi i zdrowymi awokado prosto z własnego ogrodu. W tym artykule dowiesz się, jak zasadzić awokado z pestki i jak wyhodować piękne drzewko awokado.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl