Przepisy na dania i przekąski z makaronu

Przepisy na dania i przekąski z makaronu

Jeśli uwielbiasz dania z makaronu, musisz poznać poniższe przepisy. Każde z tych dań jest proste w przygotowaniu i rozpływa się w ustach!
Reklama
Makaron na słodko z mango i kurczakiem Składniki: 50 dag makaronu 30 dag jogurtu naturalnego średniej wielkości cebulka czerwona podwójny filet z piersi kurczaka świeże mango mała garstka startego świeżego imbiru czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa pieprz, sól, sok z cytryny Przygotowanie: Makaron należy ugotować i przelać zimną wodą. Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Reklama
Sałatka z szynką parmeńską i szparagami Składniki: 4 plastry szynki parmeńskiej garść pomidorów suszonych 150 g fusilli 12 sztuk szparagów starty ser do posypania łyżka oliwy z oliwek odrobina octu balsamicznego łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Makaron należy ugotować al dente. Szparagi podgotowujemy na parze, tak aby były jędrne. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z pomidorami i odcedzamy nadmiar soku. Makaron i szparagi pozostawiamy do ostudzenia, następnie kroimy szparagi wedle uznania. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Żeby zrobić sos, mieszamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, pieprz, sól i oliwę. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy startym serem.
Reklama
Wersja na ciepło z serem feta i brokułami Składniki: 400 g makaronu cukinia brokuł 300 g piersi z kurczaka niepełna szklanka śmietany 12% 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 200 g sera feta sól, pieprz Przygotowanie: Kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy według uznania i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut. Cukinię kroimy w talarki i również podgotowujemy lub podsmażamy do momentu, aż lekko się zarumieni. Na rozgrzaną patelnię przekładamy makaron, warzywa, wyciśnięte ząbki czosnku, kurczaka, dodajemy śmietanę oraz fetę. Zostawiamy na małym ogniu na 3 minuty często mieszając. Całość doprawiamy do smaku. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama