Przepis na zupę grzybową, jak u babci

Przepis na zupę grzybową, jak u babci

Należysz do grona osób, które uwielbiają grzyby? Jeśli tak, to koniecznie zerknij na poniższy przepis. Zrób przepyszną zupę grzybową, którą zachwycisz nie tylko siebie, ale i wszystkich swoich bliskich!
Reklama
Składniki:
  • 200 g suszonych grzybów
  • łyżka stołowa masła
  • łyżka stołowa mąki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • jedna cebulka średniej wielkości
  • pieprz, sól
Przygotowanie: Grzyby moczymy w wodzie przez dwie godziny, a następnie kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę. Po dwóch minutach dodajemy przygotowane przez nas grzyby. Smażymy przez kilka kolejnych minut, co chwilę mieszając. Kiedy grzyby już będą odpowiednio podsmażone, zalewamy je 400 ml gorącej wody i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. W tym momencie doprawiamy do smaku. Następnie łyżkę mąki łączymy z 100 ml mleka i wlewamy do naszej zupy. Mieszając zagotowujemy do momentu, kiedy zupa nabierze gęstości. Gdy zdejmiemy zupę z ognia, powoli dodajemy 200 ml śmietany 18% i ponownie dokładnie mieszamy. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama