Brownie z fasoli
Canva.com

Apetyczne brownie z TEGO składnika skradnie Twoje serce. Weganie lubią to!

Brownie z czerwonej fasoli to pomysł na wegański deser, który pod każdym względem nawiązuje do popularnego ciasta czekoladowego. Wegańska polewa nadaje całości jeszcze więcej smaku, a całość wygląda niezwykle apetycznie. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na niecały kilogram ciasta do przygotowania w formie 24 na 24 centymetry.
Reklama

Składniki na pyszne ciasto

  • 500g czerwonej fasoli z puszki
  • 4 jajka
  • 40g kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 80g cukru
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na wege polewę

Brownie z fasoli
Canva.com
  • 40g oleju kokosowego
  • 20g kakao
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 8 łyżek wody

Sposób przygotowania fasolowego brownie

  1. Odsącza zalewę z fasoli i dokładnie przepłucz fasolę na sitku. Całość umieść w misce.
  2. Obierz banana, pokrój go na mniejsze kawałki i wrzuć do miski z fasolą. Dodaj do miski olej i zmiksuj wszystko na jednolitą masę za pomocą blendera ręcznego. Dodaj kakao, sodę oczyszczonej i szczyptę soli.
  3. Wbij do osobnej miski jajka i dodaj cukier. Miksuj wszystko mikserem na wysokich obrotach aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka i jasna. Potem dodaj do niej masę z fasoli.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaną masę przelej na blachę i piecz przez jakieś 40 minut.
  5. W międzyczasie umieść w rondelku olej kokosowy, kakao, cukier i wodę. Wymieszaj wszystko dokładnie i podgrzewaj aż składniki utworzą gładką polewę. Polewamy nią całe ciasto.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama