Canva
Aromatyczna marynata do kurczaka na grilla. Będzie soczysty!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Oto przepis na aromatyczną marynatę do kurczaka na grilla, która zachwyci Twoje podniebienie.
Reklama
Składniki na grillowanego kurczaka w marynacie
- 4 filety z kurczaka (możesz również użyć innych części kurczaka, takich jak udka czy skrzydełka)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Sok z jednej cytryny
Jak przygotować marynatę i jak grillować kurczaka?
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, tymianek, oregano, paprykę w proszku, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Składniki dobrze połącz, aby uzyskać jednolitą marynatę.
- Filety z kurczaka umieść w misce lub woreczku strunowym, a następnie zalej je przygotowaną marynatą. Upewnij się, że kurczak jest dokładnie pokryty marynatą ze wszystkich stron. Możesz również użyć pędzelka do smarowania kurczaka z marynatą.
- Przykryj misę lub zakręć woreczek strunowy i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dłużej kurczak będzie marynowany, tym bardziej wnikną w niego aromaty i smaki marynaty.
- Po upływie czasu marynowania, wyjmij kurczaka z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby osiągnął temperaturę pokojową.
- Podgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Możesz również użyć patelni grillowej lub grillowania na ruszcie w piekarniku.
- Umieść marynowane filety z kurczaka na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 6-8 minut z każdej strony, aż kurczak będzie dobrze wysmażony i osiągnie wewnętrzną temperaturę 75°C.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl