Grillowana pierś z kurczaka, na talerzu. Obok mięsa jest sałata i cytryna.
Canva

Aromatyczna marynata do kurczaka na grilla. Będzie soczysty!

Oto przepis na aromatyczną marynatę do kurczaka na grilla, która zachwyci Twoje podniebienie.
Reklama

Składniki na grillowanego kurczaka w marynacie

  • 4 filety z kurczaka (możesz również użyć innych części kurczaka, takich jak udka czy skrzydełka)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Sok z jednej cytryny

Jak przygotować marynatę i jak grillować kurczaka?

  1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, tymianek, oregano, paprykę w proszku, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Składniki dobrze połącz, aby uzyskać jednolitą marynatę.
  2. Filety z kurczaka umieść w misce lub woreczku strunowym, a następnie zalej je przygotowaną marynatą. Upewnij się, że kurczak jest dokładnie pokryty marynatą ze wszystkich stron. Możesz również użyć pędzelka do smarowania kurczaka z marynatą.
  3. Przykryj misę lub zakręć woreczek strunowy i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dłużej kurczak będzie marynowany, tym bardziej wnikną w niego aromaty i smaki marynaty.
  4. Po upływie czasu marynowania, wyjmij kurczaka z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby osiągnął temperaturę pokojową.
  5. Podgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Możesz również użyć patelni grillowej lub grillowania na ruszcie w piekarniku.
  6. Umieść marynowane filety z kurczaka na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 6-8 minut z każdej strony, aż kurczak będzie dobrze wysmażony i osiągnie wewnętrzną temperaturę 75°C.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama