Aromatyczna pizza ze świeżymi warzywami - idealna na wiosenne odchudzanie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na aromatyczną pizzę
Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 155 ml ciepłej wody,
- 1 szczypta soli,
- oliwa z oliwek do posmarowania blach;
na wierzch - 255 ml sosu pomidorowego, 300 g tartego sera mozzarella, 400 g pomidorków koktajlowych, 2 podłużne papryczki (czerwona i żółta), 1/2 pęczka rzodkiewek, 50 g rukoli, czarny pieprz.
Jak zrobić warzywną pizzę?
Przygotowanie - świeże drożdże wymieszajmy z 3-4 łyżkami ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Odstawmy na kwadrans czasu w ciepłe miejsce. Znów mąkę pszenną przesiejmy do miski, dodajmy sól, wymieszajmy. Wlejmy pozostałą wodę i rozczyn. Zagniećmy ciasto, wyrabiajmy, aż będzie sprężyste. Uformujmy je w kulę, przykryjmy ściereczką, odstawmy na 20-23 minut czasu w ciepłe miejsce.
Następnie wyrośnięte ciasto wyróbmy ponownie, podzielmy na 2 części, rozpłaszczmy je na cienkie placki na posmarowanych oliwą blachach, posmarujmy sosem, posypmy serem mozzarella. Pizze pieczmy kolejno około 15 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pomidorki, papryczki i rzodkiewki umyjmy, osuszmy, pokrójmy w plasterki. Na upieczonych pizzach ułóżmy warzywa, oprószmy je czarnym pieprzem, i udekorujmy wcześniej umytą i osuszoną rukolą.