Sałatka śledziowa
Canva.com

Aromatyczna sałatka śledziowa w podlaskim stylu. Podaj ją na Wigilię!

Przepyszna, lekko pikantna sałatka śledziowa, idealna dla koneserów potraw rybnych. Doskonały pomysł na jedno z dwunastu wigilijnych potraw. Przepis stosunkowo prosty, aczkolwiek lekko czasochłonny.
Reklama

Wyczuwalnym składnikiem, który nawiązuje do północno wschodniego regionu Polski, jest olej lniany, który nadaje potrawie wyjątkowy smak. Olej ten jest wyjątkowo delikatny, o ciemnopomarańczowym kolorze i mocno wyczuwalnym aromacie. Jest bardzo popularnym składnikiem dań w różnych regionach Polski, od bardzo dawna, aż po dziś dzień.

Składniki:

  • 1 kg solonych filetów śledziowych
  • pół litra mleka
  • 4 średnie cebule
  • 2 pełne łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 50 ml oleju lnianego
  • ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

Sałatka śledziowa
Canva.cpm
Reklama

Filety śledziowe włóż do miski i zalej wodą. Namaczaj od 6 do 12 godzin, podczas których wymień wodę co najmniej dwukrotnie. Na ostatnie 2 godziny odlej wodę i wlej mleko. Po upływie czasu wyciągnij filety z mleka i odsącz na ręczniku papierowym.

Następnie pokrój w średnią kostkę i wrzuć do średniej miski. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj, wrzuć do śledzi. Dodaj przecier pomidorowy, musztardę i paprykę, dokładnie wymieszaj. Powoli wlej porcję oleju, stale mieszając. Jajka sparz i ugotuj na twardo, wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp śledzie i gotowe. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama