Aromatyczna sałatka śledziowa w podlaskim stylu. Podaj ją na Wigilię!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Wyczuwalnym składnikiem, który nawiązuje do północno wschodniego regionu Polski, jest olej lniany, który nadaje potrawie wyjątkowy smak. Olej ten jest wyjątkowo delikatny, o ciemnopomarańczowym kolorze i mocno wyczuwalnym aromacie. Jest bardzo popularnym składnikiem dań w różnych regionach Polski, od bardzo dawna, aż po dziś dzień.
Składniki:
- 1 kg solonych filetów śledziowych
- pół litra mleka
- 4 średnie cebule
- 2 pełne łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki musztardy
- 50 ml oleju lnianego
- ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Filety śledziowe włóż do miski i zalej wodą. Namaczaj od 6 do 12 godzin, podczas których wymień wodę co najmniej dwukrotnie. Na ostatnie 2 godziny odlej wodę i wlej mleko. Po upływie czasu wyciągnij filety z mleka i odsącz na ręczniku papierowym.
Następnie pokrój w średnią kostkę i wrzuć do średniej miski. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj, wrzuć do śledzi. Dodaj przecier pomidorowy, musztardę i paprykę, dokładnie wymieszaj. Powoli wlej porcję oleju, stale mieszając. Jajka sparz i ugotuj na twardo, wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp śledzie i gotowe. Smacznego!