Pasztet na święta
Canva.com

Zrób w ten sposób pasztet na święta, a Twoi goście zachwycą się smakiem!

Mięsny pasztet to jedna z tych klasycznych potraw, która praktycznie co roku pojawia się na świątecznych stołach we wszystkich domach. Co prawda dania nie można podać w wigilię, która zakłada spożywanie dań bezmięsnych, jednakże pasztet na Boże Narodzenie śmiało może zostać zjedzony podczas kolejnych dwóch dni świąt.
Reklama

Aby wyszedł on mistrzowsko, podczas przygotowywania tego dania warto skorzystać z kilku ciekawych trików. Pozwolą one na wydobycie idealnego smaku mięsa i sprawią, że każdemu przypadnie ono do gustu.

Mięso na pasztet - najważniejsza sprawa

W pasztecie najważniejszą rolę odgrywa oczywiście mięso, więc koniecznie trzeba zadbać o to, by miało ono jak najwyższą jakość. Nie należy kupować go w zwykłym hipermarkecie. Nie powinno się wybierać mięsa już zapakowanego, opakowanego w foliową torebkę czy wsadzonego do jakiegoś pudełka. Warto włożyć trochę wysiłku w znalezienie prawdziwego porządnego zakładu mięsnego. Jakościowe mięso musi mieć swoją cenę, ale warto po prostu zjeść go mniej, a zjeść coś jakościowego, niżeli kupować coś marnego, co nie będzie miało dobrego smaku.

Reklama

Dodaj podroby do pasztetu!

Pasztet na święta
Canva.com

W przypadku gdy podstawowy przepis na pasztet nie uwzględnia dodania wątróbki, warto trochę go zmodyfikować i zdecydować się na uwzględnienie w nim podrobów. Wątróbka może być albo drobiowa, albo wieprzowa. Pierwsza będzie delikatniejsza, jednakże niektórym bardziej smakuje ta wieprzowa, więc jej typ jest kwestią indywidualnych preferencji. Ten niepozorny dodatek sprawi natomiast, że pasztet na Boże Narodzenie stanie się bardziej kremowy i dzięki temu ostatecznie wykaże się idealnie zbitą strukturą, nie łamiąc się podczas krojenia i nie rwąc się na talerzu.

A czym można taki pasztet doprawić?

W przypadku tego dania najlepszym wyborem będą przyprawy bardzo klasyczne i podstawowe. Nie trzeba więc kombinować z żadnymi wymyślnymi dodatkami, bo wystarczy sięgnąć po sól, pieprz i ewentualnie minimalną ilość gałki muszkatołowej. Niektórzy dorzucają jeszcze imbir, jednak nie jest to konieczne.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama