Zupa rzodkiewkowa
Canva.com

Aromatyczna zupa rzodkiewkowa - jak przygotować?

Wiosna i lato rozpieszczają nas zdrowymi, świeżymi warzywami z ogródka. Dziś wspólnie przygotujemy zupę rzodkiewkową. To prawdziwa bomba witaminowa, która zadba o naszą urodę i dobre samopoczucie.
Reklama

Delikatna zupa z darów lata

Zupa rzodkiewkowa
Canva.com

Nie każdy wie, że rzodkiewka nie tylko dobrze smakuje na pysznych kanapkach, ale także może być głównym składnikiem w pysznej, pożywnej i aromatycznej zupie.

Do przygotowania pysznej zupy z rzodkiewek potrzebujemy:

  • 2 duże pęczki rzodkiewek
  • 4-5 szklanek rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 1 szklankę jogurtu (najlepiej naturalnego)
  • 2 duże cebule
  • Kilka łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżkę masła
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Na początku przed gotowaniem aromatycznej zupy powinniśmy dobrze umyć rzodkiewki. Odcinamy listki i wkładamy je do dużego garnka. Garnek zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy przez 15 minut. Do wywaru dodajemy sok oraz skórkę z cytryny.

Reklama

Miksujemy i przecieramy przez sitko naszą zupę.

Zupa rzodkiewkowa
Canva.com

W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i szklimy ją na maśle. Kroimy na ćwiartki rzodkiewki i smażymy je przez 3-4 minuty. Zalewamy gorącym rosołem. Zupę przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz dodajemy jogurt naturalny. Miłośnicy mięsnych dodatków mogą podawać zupę rzodkiewkową z kiełbasą hiszpańską fuet pokrojoną w cienkie plasterki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama