Aromatyczne rogaliki waniliowe z chrupiącymi migdałami - idealne na Święta i nie tylko
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na rogaliczki z migdałami o smaku waniliowym
- 250 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
- 100 g cukru
- 350 g mąki
- 1 szklanka zmielonych lub bardzo drobno posiekanych migdałów (możesz dodać też trochę posiekanych orzechów włoskich)
- cukier lub aromat waniliowy,
- płaska łyżeczka soli,
- cukier puder lub domowy lukier
Przygotowanie krok po kroku
Wyciągnij masło z lodówki. Przygotuj miskę i wrzuć do niej masło, dodaj cukier i utrzyj na puszystą, białą masę. Podczas ucierania powoli dosypuj przesianą mąkę, migdały, orzechy, cukier lub aromat waniliowy i sól.
Dokładnie wyrób ciasto, a następnie podziel na cztery i owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około godzinę.
Po upływie czasu wyciągnij je z lodówki i pierwszy z kawałków rozwałkuj na okrągły placek o grubości około pół centymetra. Wytnij równe trójkąty i zwiń je na kształt rogalików.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż rogaliki na blasze i piecz przez około kwadrans do uzyskania złocistego, lekko rumianego koloru. W czasie pieczenia przygotuj drugą porcję rogalików. Wyłóż rogaliki do wystudzenia i posyp cukrem pudrem lub polej domowym lukrem. Smacznego!