Aromatyczne tosty z gruszkami i tymiankiem. Idealne na walentynkowe śniadanie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na wytrawne tosty
Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:
- na gruszki - 4 gruszki, 2 gałązki tymianku, 55 ml białego wina, mielony pieprz czarny;
- na grzyby - 300-325 g kurek lub pieczarek, 1 drobno posiekana czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, sól, mielony pieprz czarny, 2 gałązki tymianku;
- ponadto - 4 pszenne tosty, 2 łyżki masła, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 60 g ostrego sera (na przykład gruyere), 4 łyżki borówek z kompotu (słoik), papier do pieczenia.
Jak zrobić pyszne tosty na Walentynki?
Przygotowanie - przygotujmy gruszki: owoce umyjmy, obierzmy, przekrójmy na pół, usuńmy gniazda nasienne. Tymianek umyjmy. Połówki gruszek z tymiankiem, białym winem, pieprzem i 500 ml wody duśmy do miękkości (4-5 minut), w tym czasie połówki gruszek raz odwróćmy. Wyjmijmy gruszki z płynu, osączmy je i osuszmy.
Przygotujmy grzyby: kurki bardzo dokładnie oczyśćmy i umyjmy. Smażmy razem z cebulą na oliwie 4-5 minut. Całość posólmy, popieprzmy. Tymianek umyjmy, oberwijmy listki i dodajmy je do grzybów.
Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 220 stopni Celsjusza (grzanie górne i dolne).
Tosty opieczmy w tosterze, posmarujmy masłem i ułóżmy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym toście połóżmy po plastrze szynki, 2 połówki gruszki, grzyby i jedną czwartą sera. Zapiekajmy 5-6 minut w piekarniku, potem wyjmijmy i podajmy z dodatkiem konfitury z borówkami.