Tosty francuskie z dżemem. Wymarzone śniadanie dla prawdziwych łasuchów
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tosty francuskie — śniadaniowy klasyk
Tosty francuskie to klasyczne danie śniadaniowe, podawane na słodko, ale także w wersji wytrawnej (np. z jajkiem w koszulce). Tosty na słodko możemy przygotować z chleba tostowego, ale także ze słodkiej chałki, bułeczki maślanej lub innego pieczywa. Jako dodatek często serwujemy dżem morelowy, ale doskonale sprawdzą się także inne słodkie przetwory np. konfitura z wiśni, konfitura z mango lub uwielbiany dżem truskawkowy. Do tostów możemy podać także świeże owoce i delikatnie skropić je syropem klonowym. Polecamy tradycyjny przepis na tosty francuskie.
Składniki na tosty francuskie
6 kromek chleba tostowego
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
ulubiony dżem lub konfitura
Tosty francuskie — wykonanie krok po kroku
Jajka wbijamy do płaskiej miski i delikatnie ubijamy. Doprawiamy szczyptą soli i cynamonem.
Do drugiej miski wlewamy mleko.
Na patelni do smażenia tostów rozgrzewamy masło.
Każdą kromkę chleba tostowego zanurzamy na chwilę w mleku i czekamy, aż chleb dobrze nasiąknie.
Następnie tosty obtaczamy w roztrzepanych jajkach i układamy na gorącej patelni.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Musimy uważać, żeby kromki się nie przypaliły.
Podajemy z ulubionym dżemem lub konfiturą.
Kochane łasuchy! Życzymy smacznego!