Kalafior gotowany w mleku
Canva.com

Aromatyczny krem z białych warzyw. Dodaj ten serek, a smak będzie zniewalający

Krem z białych warzyw należy do popularnych zup kremów, które znajdują coraz więcej smakoszy. Nic dziwnego, skoro w jednej porcji smaku znajduje się też sporo witamin i składników odżywczych. Najczęściej przygotowuje się go z zestawu białych warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicać jego smak dodatkowymi składnikami. Poniżej znajduje się przepis na aksamitny krem z białych warzyw z serkiem mascarpone.
Reklama

Składniki na 4 porcje

  • 450 g kalafiora
  • 200 pora (tylko biała część)
  • 2 duże cebule
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 korzenie pietruszki średniej wielkości
  • 5 ząbków czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kmin rzymski

Sposób przygotowania aksamitnego kremu z białych warzyw

  1. Przygotuj wszystkie warzywa, obierz je i pokrój w kosteczkę.
  2. Cebulę i por podsmaż na oliwie. Powinny nabrać rumianego koloru.
  3. Następnie dodaj pokrojony czosnek i smaż przez pięć minut. Po upływie tego czasu dodaj do garnka bulion oraz całą resztę warzyw.
  4. Dodaj przyprawy według własnego uznania i gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu. Wszystkie warzywa muszą całkowicie zmięknąć, a tuż przed wyłączeniem gazu dodaj sok z cytryny.
  5. Ostatnimi krokami jest dodanie serka mascarpone i zmiksowanie zupy blenderem ręcznym aż uzyska aksamitną konsystencję. Krem warto podawać w miseczkach i udekorować go u góry zieloną pietruszką.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama