Babka marmurkowa. Przepis na pyszną babkę na co dzień i od święta
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na babkę marmurkową
250 g mąki pszennej,
100 g miękkiego masła,
100 g cukru pudru,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g czekolady deserowej,
1 łyżeczka esencji waniliowej.
Jak upiec babkę marmurkową?
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku i esencję waniliową.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Teraz masę maślaną porcjami łączymy z pianą oraz mąką z proszkiem do pieczenia. Każdą porcję delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Formę na babkę lub keksówkę smarujemy dokładnie masłem.
Wymieszane ciasto dzielimy na dwie, nierówne części. Większą część wlewamy do przygotowanej formy do pieczenia. Do reszty dodajemy roztopioną czekoladę i ciemne ciasto wylewany na wierzch ciasta białego, tworząc nieregularne wzory.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 170 stopni Celsjusza i wstawiamy ciasto. Babkę marmurkową pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy na ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Przestudzoną babkę wyjmujemy z formy. Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia i dekorujemy — posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub polewamy czekoladą.
Ucierana babka marmurkowa — prosta i pyszna
Babka marmurkowa to babka ucierana, przygotowana z dodatkiem czekolady lub kakao. Podstawą ciasta jest ubite masło z żółtkami. Delikatność zawdzięcza dodatkowi piany z białek i proszku do pieczenia. Babka ucierana rozwiąże problemy wszystkich domowych cukierników, którzy obawiają się ciasta drożdżowego, a szykują wypieki na Wielkanoc.