Canva.com
Domowe wypieki z Tik Toka. Babka marchewkowo-czekoladowa w godzinę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Babka marchewkowo-czekoladowa to jeden z tych domowych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom wilgotnych ciast. Sprawdzi się jako dodatek do kawy, jak i ciasto na specjalną okazję. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na standardową formę do okrągłych babek.
Reklama
Składniki
- 200g startej marchewki
- 1 szklanka mąki
- Pół szklanki oleju rzepakowego
- Pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki rodzynek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta solu
Składniki na polewę
- 100g czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
Sposób przygotowania
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
- Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Rodzynki obtocz w mące, dzięki czemu nie będą opadały na spód ciasta.
- Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę, wlej do nich olej i ponownie zmiksuj całość. Dodaj do masy mokre składniki, a także rodzynki i startą marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną masę przelej do wysmarowanej masłem formy z kominem. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i piecz ciasto przez 50 minut. Po upieczeniu wyciągnij babkę z formy i zaczekaj aż wystygnie.
- Czekoladę połam na kostki i razem z masłem oraz mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Cały czas ją mieszaj, a kiedy będzie stanowiła jednolitą masę, wylej ją na babkę.
- Ciasto można kroić, kiedy polewa całkiem zastygnie.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl