Zastąp mąkę pszenną tym produktem i bezglutenowa szarlotka gotowa!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szarlotka bezglutenowa z mąką gryczaną składniki
Ciasto kruche bezglutenowe z mąki gryczanej
300 g mąki gryczanej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnego masła
2 łyki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Jabłka do szarlotki
1 kg jabłek w odmianie do pieczenia (szara reneta, golden delicious, antonówka)
1 łyżka brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu
Jak upiec bezglutenową szarlotkę?
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla, dolewamy odrobinę wody, dodajemy cynamon i cukier i dusimy ok. 20 minut.
Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem i przesiewamy do miski.
Dodajemy posiekane masło i mieszamy z mąką, aby powstały grudki.
Na koniec wbijamy żółtka, dodajemy esencję waniliową i szybko zarabiamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (⅔ i ⅓) i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Na spodzie układamy w większą część ciasta, dziurkujemy je widelcem.
Tortownicę z ciastem na bezglutenową szarlotkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.
Wyjmujemy podpieczony spód i nakładamy na niego wystudzone jabłka z cynamonem i cukrem. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto w kilku miejscach nakłuwamy.
Ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze ok. 35 minut.
Gryczana szarlotka bezglutenowa
Gotową szarlotkę bezglutenową podajemy podobnie jak tę tradycyjną — z lodami, sosem waniliowym lub czekoladowym, bitą śmietaną albo po prostu posypaną cukrem pudrem. Mąką gryczana ma wyjątkowy, lekko orzechowy smak, dlatego świetnie komponuje się z pieczonymi jabłkami. Ta starodawna mąka od stuleci jest używana w kuchni polskiej i sprawdza się w wielu tradycyjnych wypiekach.