Bliny
Canva.com

Bliny z nieoczywistych składników - dwa przepisy, które pokochasz!

Chociaż bliny najczęściej przyrządza się z mąki pszennej oraz drożdży, to jednak istnieje wiele przepisów pozwalających usmażyć je z zupełnie innych, często wręcz zaskakujących składników. Do przyrządzenia blinów możemy wykorzystać również ryż, kaszę mannę czy płatki owsiane.
Reklama

Bliny przygotowane w taki sposób zyskują nowy, ciekawy smak, są również pożywne i zdrowe. Zawierają spore ilości błonnika, witamin oraz minerałów. Dzięki wykorzystaniu poniższych przepisów w naszej kuchni nie będzie miejsca na nudę i rutynę: bliny owsiane nie są zbyt popularne, a szkoda bo smakują wyjątkowo. Również bliny z kaszy manny są pyszne, do ich przygotowania nie trzeba zbyt wielu składników. Można je jeść z ulubionymi dodatkami.

Bliny owsiane

Bliny
Canva.com

Z podanych składników otrzymamy sześć porcji blinów: 900 g płatków owsianych, trzy szklanki mleka, jajko, sól, cukier oraz trzy łyżki masła.

Reklama

Płatki owsiane gotujemy na mleku, według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Ugotowane przecieramy przez sito, dodajemy jajko, sól i cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozprowadzamy na patelni rozgrzanej masłem i smażymy z każdej strony na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy z dodatkami.

Bliny z kaszy manny

kasza kuskus

Do przyrządzenia sześciu porcji tych blinów wykorzystamy: dwie trzecie szklanki kaszy manny, trzy czwarte szklanki mąki, trzy szklanki mleka, dwa żółtka, pół łyżki masła oraz dodatkowo sześć łyżek masła do smażenia.

Reklama

Mleko zagotowujemy, do gotującego się wsypujemy kaszę mannę, dodajemy pół łyżki masła, gotujemy i studzimy. Do jeszcze ciepłej kaszy wsypujemy dwie trzecie szklanki mąki, którą rozprowadzamy dwiema szklankami mleka i ćwierć szklanki wody. Dodajemy żółtka, sól i dokładnie mieszamy tak, żeby nie było grudek. Bliny smażymy na małej patelni z wykorzystaniem masła. Również pamiętamy o odsączeniu usmażonych blinów z nadmiaru tłuszczu.

Z czym możemy podać nasze bliny?

Najlepiej sprawdzi się kefir lub zsiadłe mleko, ulubione konfitury oraz osobno cukier do posypania placków. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama