Canva.com
Masz w zamrażalniku mięso mielone? Świetnie! Jutro na obiad robimy naleśniki z mięsem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zastanawiasz się co ugotować rodzince na obiad? Mamy świetny przepis na lekkie naleśniki z farszem mięsnym z awokado i kolendrą. Palce lizać!
Reklama
Składniki na pyszne naleśniki z mięsem
Do przygotowania tych pożywnych, a zarazem lekkich naleśników potrzebne nam będą następujące składniki:
- na naleśniki – około 1,5 szklanki mąki pszennej (na przykład Lubella), 255 ml mleka 3,2%, 2/3 szklanki wody mineralnej gazowanej, 2 duże jajka, 3 łyżki oleju rzepakowego, duża szczypta soli;
- na nadzienie – 400 g mieszanego mielonego mięsa (na przykład wołowo-wieprzowego), 2 małe czerwone cebule, 1 mała papryczka chili, 1 awokado, w pęczek kolendry, 2 średnie ząbki czosnku, 2 średnie pomidory (lub mogą być z puszki), sól, mielony pieprz czarny, olej rzepakowy; ponadto – sok z cytryny (opcjonalnie).
Jak zrobić lekkie naleśniki z farszem mięsnym z awokado i kolendrą
Canva.com
- Przygotowanie – przygotujmy naleśniki: zmiksujmy wszystkie składniki, dosypując tyle mąki pszennej, aby ciasto miało konsystencję płynnej gęstej śmietany.
- Całość przykryjmy i odstawmy na około 19-23 minut.
- Przygotujmy nadzienie: cebulę czerwoną, czosnek i papryczkę chili posiekajmy, zeszklijmy na oleju. Dodajmy mielone mięso. Smażmy do momentu, aż się zrumieni, przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym.
- Znów pomidory i obrane wcześniej awokado pokrójmy w kosteczkę (ewentualnie awokado skropmy sokiem z cytryny). Kolendrę posiekajmy. Następnie rozgrzejmy patelnię, usmażmy naleśniki.
- Mięso wymieszajmy z pomidorami, awokado i zieleniną. Farsz rozłóżmy na naleśnikach, zwińmy je w rożki.
- Ewentualnie posypmy plasterkami chili, posiekaną czerwoną cebulką i podawajmy na przykład z dipem jogurtowo-czosnkowym.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Szukasz najlepszej patelni do naleśników? Sprawdź nasze porady!
Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników, wiesz jak ważną rolę odgrywa dobra patelnia w procesie ich przygotowania. Wybór odpowiedniej patelni może mieć ogromny wpływ na smak, konsystencję i wygląd twoich naleśników. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą patelnię do naleśników, aby cieszyć się doskonałymi rezultatami za każdym razem.
Naleśniki proteinowe na dobry początek dnia
Czy istnieje coś lepszego niż puszyste i aromatyczne naleśniki? A co powiesz na połączenie smaku i zdrowia? Dzięki przepisowi na naleśniki proteinowe, możesz cieszyć się ulubioną przekąską, która dostarczy Ci nie tylko pysznego smaku, ale także cennych składników odżywczych.
Obłędne naleśniki dyniowe z cynamonem. Must have na jesień!
Jesień to magiczny czas, kiedy natura obdarowuje nas bogactwem smaków. Jednym z najbardziej charakterystycznych skarbów tego sezonu jest dynia. Dlatego nie może zabraknąć w naszych kulinarnych eksperymentach. Dziś podpowiemy Ci, jak przygotować obłędne naleśniki dyniowe z nutą cynamonu - smakowitą propozycję, która oczaruje Twoje kubki smakowe!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl