Rozkoszna tarta z kremem czekoladowym i truskawkami - porcja na talerzyku
Canva.com

Błyskawiczna tarta czekoladowo-truskawkowa. Truskawki i czekolada na cieście francuskim — czysta rozkosz!

Jeżeli szukasz szybkiego i prostego przepisu na rozkoszne ciasto z czekoladą i truskawkami, mamy coś dla ciebie! Wypróbuj naszą recepturę na cudowną tartę na spodzie z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym i truskawkami. Będziesz zauroczony!
Reklama

Tarta na cieście francuskim — deser, który zawsze się uda

Mrożone ciasto francuskie warto mieć w zamrażalniku. Dzięki niemu możemy przygotować szybkie wypieki na słodko i na słono. Wystarczy dodać kilka składników i z piekarnika wyjmujemy pyszne przekąski z ciasta francuskiego na słono lub cudowne słodkości. I taka właśnie jest tarta z kremem czekoladowym i truskawkami. Jest tak prosta w przygotowaniu, że z jej upieczeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Bazujemy na gotowym cieście francuskim, budyniu czekoladowym, kremówce i pysznych truskawkach. To wszystko. Oto szczegółowy przepis na błyskawiczną tartę czekoladowo-truskawkową.

Składniki na tartę 

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego 

  • 300 g świeżych truskawek

  • 1 torebka budyniu czekoladowego (porcja na 500 ml mleka) 

  • 350 ml mleka 

  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej 

  • 50 ml likieru adwokat

  • 120 ml śmietanki kremówki

  • ½ tabliczki czekolady deserowej

Porcja tarty czekoladowo-truskawkowej gotowa do podania
Canva.com

Przygotowanie tarty krok po kroku

  1. Mrożone ciasto francuskie stopniowo rozmrażamy w lodówce. Gdy jest już miękkie, wykładamy je na stolnicę i lekko rozwałkowujemy. Następnie układamy w natłuszczonej formie na tartę lub tortownicy o średnicy ok. 28 cm. Wierzch ciasta gęsto nakłuwamy widelcem.

  2. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor. Upieczony spód tarty zostawiamy do wystudzenia.

  3. Przygotowujemy nadzienie z kremu czekoladowego. Do rondla wlewamy 250 ml mleka (szklankę), a w pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy. Jeżeli mamy budyń bez cukru, słodzimy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy roztwór do wrzącego mleka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

  4.  Do gorącego budyniu dodajemy cukier waniliowy lub esencję waniliową oraz pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Budyń zostawiamy do wystudzenia.

  5. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę i łączymy z zimnym budyniem czekoladowym i adwokatem. 

  6. Truskawki oczyszczamy z szypułek. Możemy kroić je na połówki lub zostawić w całości.

  7. Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, a na wierzchu układamy świeże truskawki. Możemy dodać kilka młodych listków mięty lub melisy.

  8. Przed podaniem tartę na 2 godziny wstawiamy do lodówki.

Ta tarta jest po prostu rozkosznie pyszna i zachwyci każdego, kto jej skosztuje. Połączenie delikatnego ciasta, aksamitnego kremu czekoladowego i słodkich truskawek daje prawdziwy efekt wow!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama