Błyskawiczna tarta czekoladowo-truskawkowa. Truskawki i czekolada na cieście francuskim — czysta rozkosz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tarta na cieście francuskim — deser, który zawsze się uda
Mrożone ciasto francuskie warto mieć w zamrażalniku. Dzięki niemu możemy przygotować szybkie wypieki na słodko i na słono. Wystarczy dodać kilka składników i z piekarnika wyjmujemy pyszne przekąski z ciasta francuskiego na słono lub cudowne słodkości. I taka właśnie jest tarta z kremem czekoladowym i truskawkami. Jest tak prosta w przygotowaniu, że z jej upieczeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Bazujemy na gotowym cieście francuskim, budyniu czekoladowym, kremówce i pysznych truskawkach. To wszystko. Oto szczegółowy przepis na błyskawiczną tartę czekoladowo-truskawkową.
Składniki na tartę
300 g mrożonego ciasta francuskiego
300 g świeżych truskawek
1 torebka budyniu czekoladowego (porcja na 500 ml mleka)
350 ml mleka
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
50 ml likieru adwokat
120 ml śmietanki kremówki
½ tabliczki czekolady deserowej
Przygotowanie tarty krok po kroku
Mrożone ciasto francuskie stopniowo rozmrażamy w lodówce. Gdy jest już miękkie, wykładamy je na stolnicę i lekko rozwałkowujemy. Następnie układamy w natłuszczonej formie na tartę lub tortownicy o średnicy ok. 28 cm. Wierzch ciasta gęsto nakłuwamy widelcem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor. Upieczony spód tarty zostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy nadzienie z kremu czekoladowego. Do rondla wlewamy 250 ml mleka (szklankę), a w pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy. Jeżeli mamy budyń bez cukru, słodzimy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy roztwór do wrzącego mleka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Do gorącego budyniu dodajemy cukier waniliowy lub esencję waniliową oraz pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Budyń zostawiamy do wystudzenia.
Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę i łączymy z zimnym budyniem czekoladowym i adwokatem.
Truskawki oczyszczamy z szypułek. Możemy kroić je na połówki lub zostawić w całości.
Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, a na wierzchu układamy świeże truskawki. Możemy dodać kilka młodych listków mięty lub melisy.
Przed podaniem tartę na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
Ta tarta jest po prostu rozkosznie pyszna i zachwyci każdego, kto jej skosztuje. Połączenie delikatnego ciasta, aksamitnego kremu czekoladowego i słodkich truskawek daje prawdziwy efekt wow!