Sałatka z figami
Canva.com

Boska sałatka z figami i włoską szynką. Smak słonecznej Italii!

Sałatka z figami i włoską szybką to nietuzinkowy pomysł na lekkie, barwne i bardzo zdrowe śniadanie, lunch czy nawet obiad. Sprawdzi się szczególnie w przypadku osób, które dbają o linię. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 100g rukoli
  • 4 świeże figi
  • 5 plastrów suszonej szynki włoskiej
  • 100g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 20 malin
  • Pół szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę opłucz na sicie, zaczekaj aż wyschnie, a następnie rozłóż ją w miseczkach. Skrop połową oliwy i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Szynkę pokrój w kawałki, a figi pokrój na osiem części. Rozłóż je po równo na rukoli.
  3. Maliny umyj, ser pokrój w kostkę, a orzechy włoskie rozdrobnij na mniejsze kawałeczki. Ułóż całość w miseczkach.
  4. Wymieszaj w osobnej miseczce oliwę, sok z cytryny, miód i sól z pieprzem. Sos musi mieć jednolitą konsystencję, a wówczas można nim polać przygotowane sałatki. Warto na 10 minut włożyć miseczki do lodówki, ponieważ sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama