Canva.com
Śledzie ze śliwkami po kaszubsku. Oto receptura mojego dziadka
Do przeczytania w ok. 1 min.
Śledzie ze śliwkami po kaszubsku to znakomity przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom śledzi, kuchni regionalnej oraz nietypowych połączeń smakowych. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się zarówno podczas świąt, jak i w dni powszednie. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki:
- 500g płatów śledziowych
- 2 cebule
- 5 suszonych śliwek
- 2 kiszone ogórki
- 200g przecieru pomidorowego
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 3 łyżki octu 10%
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Zalej śledzie zimną wodą na pół godziny. W tym czasie przynajmniej dwa razy wymień wodę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Osusz śledzie i pokrój je w kostkę. Przełóż je do szklanej miski i zalej octem. Odstaw całość na trzydzieści minut.
- Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Zeszklij ją na oleju i smaż przez 5 minut razem z majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem.
- Na patelnię dodaj posiekane śliwki suszone i smaż wszystko razem przez 3 minuty.
- Ogórki obierz i posiekaj. Razem z przecierem i ketchupem dodaj je na patelnię. Podsmażaj wszystko przez 3 minuty, a następnie zaczekaj aż wystygnie.
- Śledzie przecedź, ocet wylej, a kawałki śledzi układaj w szklanym naczyniu na przemian z przygotowanymi na patelni warzywami. Następnie włóż miskę do lodówki na godzinę. Śledzie serwuj z młodymi ziemniakami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl