canva.com
Boski sernik czekoladowy siostry Klementyny. Oto sekret!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Deser cieszący się nieśmiertelnym uznaniem, wcale nie jest trudny do przygotowania. Będziemy musieli przygotować kilka produktów w odpowiednio dobranych proporcjach. Warto zwrócić uwagę na jakość twarogu sernikowego. W sklepach znajdziemy różne rodzaje sera, ale nie wszystkie będą tak samo dobre.
Reklama
Podstawowa zasada brzmi: im krótszy skład, tym lepiej. Wówczas zyskujemy pewność, że ser będzie najwyższej jakości, pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów.
Istnieje wiele przepisów na serniki. Klasyczny sernik przygotujemy bardzo łatwo i szybko, jednak jeśli lubimy czekoladę lub owoce, z pewnością powinniśmy wypróbować przepis na sernik czekoladowy. Potrzebujemy tutaj dodatkowo jedynie gorzkiej czekolady oraz kakao. Również kruche ciasteczka kakaowe sprawdzają się znakomicie do przyrządzenia spodu. Ekstrakt z wanilii nada deserowi wyjątkowego aromatu, zaś śmietanka sprawi, że będzie on jeszcze bardziej puszysty.
Składniki
- Masę serową przygotujemy z: 1,2 kilograma twarogu sernikowego, 200 g cukru, dwóch łyżeczek ekstraktu z wanilii, dwóch łyżek mąki ziemniaczanej, czterech jajek, trzech tabliczek czekolady gorzkiej (300 g), 200 g śmietanki 36%, dwóch łyżek gorzkiego kakao.
- Na spód będą nam potrzebne: 200 g kruchych ciasteczek kakaowych, 30 g masła i półtorej łyżeczki cynamonu.
Wykonanie
- Dno formy o średnicy 23 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz. Ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i cynamonem. Tak otrzymaną masą wykładamy dokładnie spód formy.
- Ser miksujemy z cukrem, wanilią i mąką. W drugiej misce przez minutę ubijamy jajka, które następnie przelewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z kakao, również dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dodajemy śmietanę i znowu miksujemy. Masę wykładamy na spód. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ten sernik najlepiej smakuje schłodzony przez całą noc w lodówce. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sernik mango - klasyk w egzotycznym wydaniu
Jeśli jesteś miłośniczką serników i egzotycznych owoców, to sernik mango będzie idealnym połączeniem dla Ciebie. To lekkie i orzeźwiające ciasto z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sernik mango oraz kilkoma poradami dotyczącymi jego podawania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla smakoszy!
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Sernik z kremem pistacjowym: HIT!
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe i niezwykle smaczne ciasto, to sernik z kremem pistacjowym będzie idealnym wyborem. To połączenie delikatnego serowego ciasta z intensywnym smakiem pistacji sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na sernik z kremem pistacjowym oraz kilkoma cennymi wskazówkami, które pomogą Ci osiągnąć doskonały rezultat.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl