Sernik czekoladowy na białym talerzyku
canva.com

Boski sernik czekoladowy siostry Klementyny. Oto sekret!

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Deser cieszący się nieśmiertelnym uznaniem, wcale nie jest trudny do przygotowania. Będziemy musieli przygotować kilka produktów w odpowiednio dobranych proporcjach. Warto zwrócić uwagę na jakość twarogu sernikowego. W sklepach znajdziemy różne rodzaje sera, ale nie wszystkie będą tak samo dobre.
Reklama

Podstawowa zasada brzmi: im krótszy skład, tym lepiej. Wówczas zyskujemy pewność, że ser będzie najwyższej jakości, pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów.

Istnieje wiele przepisów na serniki. Klasyczny sernik przygotujemy bardzo łatwo i szybko, jednak jeśli lubimy czekoladę lub owoce, z pewnością powinniśmy wypróbować przepis na sernik czekoladowy. Potrzebujemy tutaj dodatkowo jedynie gorzkiej czekolady oraz kakao. Również kruche ciasteczka kakaowe sprawdzają się znakomicie do przyrządzenia spodu. Ekstrakt z wanilii nada deserowi wyjątkowego aromatu, zaś śmietanka sprawi, że będzie on jeszcze bardziej puszysty.

Składniki

  • Masę serową przygotujemy z: 1,2 kilograma twarogu sernikowego, 200 g cukru, dwóch łyżeczek ekstraktu z wanilii, dwóch łyżek mąki ziemniaczanej, czterech jajek, trzech tabliczek czekolady gorzkiej (300 g), 200 g śmietanki 36%, dwóch łyżek gorzkiego kakao.
  • Na spód będą nam potrzebne: 200 g kruchych ciasteczek kakaowych, 30 g masła i półtorej łyżeczki cynamonu.

Wykonanie

  1. Dno formy o średnicy 23 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz. Ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i cynamonem. Tak otrzymaną masą wykładamy dokładnie spód formy.
  2. Ser miksujemy z cukrem, wanilią i mąką. W drugiej misce przez minutę ubijamy jajka, które następnie przelewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z kakao, również dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dodajemy śmietanę i znowu miksujemy. Masę wykładamy na spód. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ten sernik najlepiej smakuje schłodzony przez całą noc w lodówce. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama