Krewetki z grilla na patyczkach do szaszłyków leżące na drewnianej desce
canva.com

Boskie krewetki z grilla. Przed podaniem, zrób TO

Krewetki z grilla to wykwintny i pyszny przysmak, który odmienia codzienne grillowanie, nadając mu elegancji i finezji. Ich delikatny smak i soczysta konsystencja przyciągają nie tylko miłośników owoców morza.
Reklama

Krewetki to jedne z najbardziej cenionych owoców morza na świecie. Ich smak jest subtelny i delikatny, co sprawia, że doskonale komponują się z różnorodnymi przyprawami i dodatkami. Na grillu krewetki rozwijają pełnię swojego smaku, a delikatny dym nadaje im wyjątkowego aromatu. Istnieje wiele sposobów przygotowania krewetek na grillu, ale prosty przepis z połączeniem cytryny z pewnością dodaje wyjątkowego smaku i świeżości.

Boskie krewetki z grilla - przepis

Składniki:

  • 500 g krewetek (najlepiej królewskich lub tygrysich),
  • 3-4 ząbki czosnku (posiekane),
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku (opcjonalnie),
  • Kilka plasterków cytryny do podania.

Przygotowanie:

  1. Na początek, krewetki oczyszczamy, pozbywając się ewentualnych skorupek, ale pozostawiając ogonki. Myjemy krewetki i odsączamy nadmiar wody.
  2. W małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, paprykę w proszku, kumin, sól i pieprz. Dodajemy także posiekane gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku, co nada krewetkom aromatyczny bukiet.
  3. Krewetki wkładamy do miski i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Starannie mieszamy, aby sos równomiernie pokrył krewetki.
  4. Miskę z krewetkami odstawiamy na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
  5. W międzyczasie możemy przygotować grill, który rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie można na patyczki szaszłykowe naciągać krewetki, jeśli nie mamy specjalnej kratki na grillu.
  6. Gdy grill jest gotowy, układamy krewetki na grillu i grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowego koloru i będą miękkie w dotyku.
  7. Po zakończeniu grillowania, krewetki przekładamy na talerz, polewamy ewentualnie pozostałym sosem i podajemy ze świeżymi plasterkami cytryny.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama