Brakuje Ci żelaza? Sięgnij po kostkę tej czekolady
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dobra gorzka czekolada to wartościowy dodatek do diety.
Już sama znajomość jej korzystnych właściwości może przekonać człowieka do tego, by w miarę regularnie po nią sięgać i rzeczywiście próbować zastępować nią słodsze cukrowe i totalnie niezdrowe wyroby.
W gorzkiej czekoladzie kryje się całe mnóstwo korzystnych dla zdrowia polifenoli. Są to znakomicie substancje antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, bo nie dość, że chronią przed ich rozwojem, to potrafią również eliminować te, które zagościły już w organizmie, a które w żadnym wypadku nie powinny w nim występować. Pod tym względem miazga kakaowa ma lepsze właściwości od czerwonego wina, które latami uchodziło za jedno z korzystniejszych źródeł składników antyoksydacyjnych.
W gorzkiej czekoladzie nie brakuje wartościowych substancji mineralnych.
Czekolada gorzka jest źródłem różnorodnych składników odżywczych, wśród których na szczególne uznanie zasługuje na pewno żelazo. Osoby cierpiące na niedobór tego składnika, czyli przede wszystkim osoby chorujące na anemię oraz te niespożywające produktów pochodzenia zwierzęcego, koniecznie powinny włączyć do swojej diety zarówno świeże liście szpinaku, jak i właśnie pewną ilość gorzkiej czekolady, która - gdy będzie jedzona codziennie - pomoże w zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na żelazo.
Do wartościowych składników mineralnych występujących w gorzkiej czekoladzie można jeszcze dołączyć magnez i miedź. W niektórych częściach świata, co również jest bardzo ciekawe, gorzka czekolada uchodzi za jeden z silniej działających naturalnych afrodyzjaków. Może więc warto wykorzystać pewną jej ilość do przygotowania pysznego słodkiego deseru, który poda się ukochanej bądź ukochanemu na domowej randce.