Budyń waniliowy w czerwonej miseczce. Obok łyżka z nałożoną porcją budyniu i dwie laski wanilii
canva.com

Budyń domowy: Smak, Który Zawróci Ci w Głowie!

Jeśli lubisz pyszne, domowe przepisy na desery, na pewno polubisz ten przepis na budyń domowy. Budyń to przepyszne danie, które kojarzy się z dzieciństwem. Dzięki temu prostemu przepisowi możesz cieszyć się pysznym budyniem w każdej chwili.
Reklama

Czym jest budyń domowy?

Budyń domowy to popularne danie, które składa się z kilku składników, takich jak mleko, cukier, skrobia ziemniaczana, żółtka jajek i wanilia. Wiele osób dodaje także kakao lub czekoladę, aby nadać swojemu budyniowi smak czekoladowy. Budyń to deser o delikatnej, kremowej konsystencji, który można podawać na ciepło lub zimno.

Jak zrobić pyszny budyń domowy?

Składniki:

  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnij ziarenka z pół laski wanilii.
  2. Mleko wlej do garnka, dodaj cukier oraz ziarenka wanilii. Zagotuj.
  3. Żółtka roztrzep w misce z 2 łyżkami mleka. Dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
  4. Gdy mleko zagotuje, zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mleko z żółtkami i skrobią, mieszając ciągle.
  5. Wstaw garnek z powrotem na ogień i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
  6. Zdejmij garnek z ognia i przecedź budyń przez sitko, aby usunąć grudki i pozostałości skrobi ziemniaczanej.
  7. Przelej budyń do miseczek i odstaw do ostygnięcia.
  8. Gotowe!

Podaj budyń na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców lub bitą śmietaną

Budyń domowy w białej miseczce stojący na ściereczce w delikatne paski
canva.com

Porady i wskazówki

Reklama

Oto kilka porad, które pomogą Ci przygotować idealny budyń domowy:

  • Wybieraj najlepsze składniki - im lepsze jakościowo składniki, tym lepszy smak będzie miało Twoje danie. Wybierz pełnotłuste mleko i świeże żółtka jajek.
  • Użyj prawdziwej wanilii - prawdziwe ziarenka wanilii nadadzą Twojemu budyniowi intensywny smak i aromat.
  • Ciagle mieszaj masę, aby uniknąć tworzenia grudek i zapobiec przypaleniu budyniu.

Podsumowanie

Budyń domowy to przepyszny deser, który możesz przygotować w kilka minut. Nasz przepis na budyń waniliowy jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny.

Pamiętaj, aby używać najlepszych składników, ciągle mieszać i przecedzić masę przez sitko. Podawaj budyń na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionych owoców lub bitą śmietaną.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama