eklerki z kremem
Canva.com

Jak upiec idealne eklerki? Sprawdzone triki cioci Helenki

Przepisów na pyszne eklerki można znaleźć w Internecie naprawdę wiele. W każdym z nich ten popularny tradycyjny deser opiera się na klasycznym cieście parzonym, które przygotowuje się poprzez podgrzanie i roztopienie masła (ewentualnie roślinnej margaryny) i późniejsze połączenie go z wodą. Oto sprawdzone sposoby na domowe eklery naszej cioci Heleny.
Reklama

Roztwór jest zagotowywany, a następnie mieszany wraz z przesianą przez sitko mąką. Pod sam koniec do masy trafiają jeszcze jajka, które należy na spokojnie wmieszać w pozostałe składniki, by nie dopuścić do utracenia idealnej konsystencji na idealne ciasto na eklerki, ubijane na bardzo niskich obrotach. Sprawa związana z wykonaniem ciasta jest więc względnie prosta, ale trzeba jeszcze wiedzieć, jak je prawidłowo upiec. W jaki sposób piec przygotowane eklerki, by wyszły doskonałe? O czym pamiętać, aby praca włożona w przygotowanie masy o odpowiedniej konsystencji nie poszła na marne, a desery nie wylądowały w koszu?

Jak wykładać ciasto na blachę, aby wyszło idealnie?

Dobrze by było, gdyby nawet takie domowe desery nie tylko smakowały, ale również i wyglądały, zwłaszcza że częściowo je się przecież oczami, dlatego gdy coś dobrze wygląda, od razu nabiera się na to większej ochoty i automatycznie dodaje się temu kilka punktów do smaku (często robi się to podświadomie).

Reklama

Ciasto na eklerki najlepiej wykładać na blachę przy pomocy specjalnego rękawa cukierniczego. Jeżeli takiego rękawa się nie ma, należy powoli i dokładnie formować je przy użyciu dwóch mniejszych łyżek, starając się za każdym razem uzyskiwać podobny lub najlepiej taki sam kształt, aby eklerki były do siebie podobne.

W jakiej temepraturze piec eklerki?

Tutaj również trzeba się na moment zatrzymać i zastanowić, albowiem ustawienie złej temperatury będzie skutkować niedopieczeniem eklerków albo nieprzyrumienieniem ich skórki, która powinna być jednak twardsza i mocniej spieczona niżeli środek ciastek. Piekarnik najbezpieczniej ustawić więc na temperaturę ok. 200 stopni C. Gdy ptysie eklerki będą się już pięknie zapiekać, absolutnie nie wolno im w tym przeszkadzać.

Reklama

Należy zostawić je w spokoju i unikać niepotrzebnego otwierania drzwiczek piekarnika, bo przeważnie to właśnie przez takie otwieranie ciasto opada, a eklerki nie wychodzą takie jak powinny.

Ptysie eklerki, które zostaną prawidłowo przygotowane i upieczone, będą mieć lekko chrupką skórkę i piękną objętość. Zachwycą jasną delikatną barwą oraz niską wagą. Ćwiczenia czynią mistrza, więc jeśli regularnie będzie się je robić, w końcu na pewno wyjdą takie jak powinny.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama