Jajecznica posypana pietruszką z dodatkiem pomidorów
Pixabay.com

Dodatek tego pieczonego warzywa zmienia tradycyjną jajecznicę w kulinarne dzieło sztuki!

Z pieczarkami, z boczkiem, z żółtym serem, z czosnkiem, a może ze szczypiorkiem? Jajecznica niejedno ma imię i każda wersja tej prostej potrawy znajdzie swoich wielbicieli. Na Bałkanach także znajdziemy wspaniałą jajecznicę z charakterystycznym dodatkiem. Polecamy przepis na pyszne śniadanie prosto z Bułgarii!
Reklama

Składniki na bułgarską jajecznicę z pieczoną papryką

  • 5 jajek

  • 1 duża czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 2 dojrzałe pomidory

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Jajecznica po bułgarsku z dodatkiem pieczonej papryki i pomidorów
Canva.com

Jak zrobić jajecznicę po bułgarsku?

  1. Strąk papryki dokładnie myjemy. Następnie osuszone warzywo umieszczamy w gorącym piekarniku lub na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, którą przykrywamy pokrywką. Opiekamy paprykę, aż skórka zacznie czernieć i odchodzić od miąższu.

  2. Gorącą paprykę umieszczamy na kwadrans w papierowej torebce. 

  3. Gdy nieco ostygnie, obieramy paprykę ze skórki i usuwamy pestki. Oczyszczony miąższ kroimy w kostkę lub w paseczki.

  4. Pomidory obieramy ze skórki — nacinamy skórkę w kilku miejscach i pomidory na 3 minuty umieszczamy we wrzącej wodzie. Usuwamy skórkę, wycinamy twarde miejsce, gdzie wrasta szypułka, a miąższ kroimy w kostkę.

  5. Cebulę drobno siekamy.

  6. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.

  7. Na ciepły tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy ją, aż zmięknie. Nie powinna zrobić się złota.    

  8. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory. Wszystko chwilę smażymy.

  9. W tym czasie jajka wbijamy do miseczki i mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu.

  10. Masę jajeczną wlewamy na patelnię i na małym ogniu smażymy z warzywami, aż jajka się zetną.

  11. Podajemy od razu po usmażeniu.

Bułgarską jajecznicę serwujemy z białym pieczywem, posypaną świeżą natką pietruszki. Do jajecznicy możemy dodać także trochę tradycyjnego sera solankowego, ale musimy pamiętać, że jest on dość słony i ostry w smaku. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama