Dodatek tego pieczonego warzywa zmienia tradycyjną jajecznicę w kulinarne dzieło sztuki!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na bułgarską jajecznicę z pieczoną papryką
5 jajek
1 duża czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka masła
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić jajecznicę po bułgarsku?
Strąk papryki dokładnie myjemy. Następnie osuszone warzywo umieszczamy w gorącym piekarniku lub na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, którą przykrywamy pokrywką. Opiekamy paprykę, aż skórka zacznie czernieć i odchodzić od miąższu.
Gorącą paprykę umieszczamy na kwadrans w papierowej torebce.
Gdy nieco ostygnie, obieramy paprykę ze skórki i usuwamy pestki. Oczyszczony miąższ kroimy w kostkę lub w paseczki.
Pomidory obieramy ze skórki — nacinamy skórkę w kilku miejscach i pomidory na 3 minuty umieszczamy we wrzącej wodzie. Usuwamy skórkę, wycinamy twarde miejsce, gdzie wrasta szypułka, a miąższ kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
Na ciepły tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy ją, aż zmięknie. Nie powinna zrobić się złota.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory. Wszystko chwilę smażymy.
W tym czasie jajka wbijamy do miseczki i mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu.
Masę jajeczną wlewamy na patelnię i na małym ogniu smażymy z warzywami, aż jajka się zetną.
Podajemy od razu po usmażeniu.
Bułgarską jajecznicę serwujemy z białym pieczywem, posypaną świeżą natką pietruszki. Do jajecznicy możemy dodać także trochę tradycyjnego sera solankowego, ale musimy pamiętać, że jest on dość słony i ostry w smaku.