Krem z pieczonej papryki w białym talerzu, obok pieczona papryka
canva.com

Kremowa zupa z pieczonej papryki. Obłędny smak jesieni

Jesień to doskonały czas na ciepłe, aromatyczne zupy. Kremowa zupa z pieczonej papryki to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Spróbuj tego przepisu, by delektować się obłędnym smakiem jesieni.
Reklama

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  2. Ułóż papryki skórą do góry na blasze i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 25-30 minut, aż skórka zacznie się rumienić i łuszczyć.
  3. Wyjmij papryki z piekarnika, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Pozwól im wystygnąć, co ułatwi oderwanie skórki.
  4. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki oraz cebulę.
  5. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
  6. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut.
  7. Obierz skórkę z papryk i dodaj je do garnka.
  8. Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Zupę zmiksuj na gładki krem, a następnie dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
  10. Przypraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  11. Podawaj z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama