Cacio e pepe, czyli wykwintny makaron z czarnym pieprzem. Pycha!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czego potrzebujemy do zrobienia makaronu z pieprzem?
Cacio e pepe to wyjątkowe połączenie makaronu i najlepszych dodatków, które sprawiają, że zwykły, domowy makaron staje się niezwykły. Chociaż wielu osobom może wydawać się, że makaron z pieprzem to banał, to wcale tak nie jest.
Cacio e pepe jest pełne smaku i nie przypomina klasycznych zapiekanek makaronowych z serem. Jeśli chcecie zrobić w domu to pyszne danie, to warto kupić odpowiednio wcześniej pyszne sery - parmezan, grana padano oraz pecorino.
W każdym domu z pewnością nie brakuje pieprzu i makaronu.
Włoski, tradycyjny przepis
Poniższe składniki pozwolą na przygotowanie 4 porcji pysznego makaronu:
- 400 g makaronu typu spaghetti (suchego) lub ok. 800 g świeżego (patrz przepis na domowy makaron)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- ok. 140 g Grana Padano lub Parmezanu
- ok. 60 g Pecorino
Czas na przygotowanie makaronu. Na początek doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy makaron aż będzie al dente lub nieco twardszy. Na patelni rozgrzewamy masło i pieprzymy.
Odcedzamy makaron i pół szklanki wody z wywaru wylewamy na patelnię masłem. Całość szybko wrze. Dodajemy makaron i dorzucamy sery.