Sos musztardowo-miodowy i pyszna sałatka na stole
Canva.com

Chcesz, aby Twoja sałatka pięknie się prezentowała na talerzu? Polej ją tym złocistym sosem! [PRZEPIS]

Pasuje do najróżniejszych sałatek, tostów, a nawet i zapiekanych makaronów. Ma w sobie dużo wyrazistego, lekko nawet pikantnego smaku, a jednocześnie nieco słodyczy, która doskonale przełamuje tę pikanterię i ją ujarzmią.
Reklama

Sos musztardowo-miodowy to jedna z takich kulinarnych potraw, którą każdy powinien nauczyć się przygotowywać, by w każdej chwili móc go wykonać, nawet bez przepisu. Jego kremowa konsystencja potrafi utrzymać się na wielu daniach, dzięki czemu przy okazji wzbogacania ich smaku i aromatu potrafi dopełnić ich wygląd, by jeszcze lepiej prezentowały się i na żywo, i... na zdjęciach!

Jak zrobić sos musztardowo-miodowy?

Sos musztardowo-miodowy polewany na sałatkę
Canva.com

Do wykonania klasycznego sosu musztardowo-miodowego potrzebne są dosłownie cztery proste składniki.

Reklama

Podstawa to oczywiście musztarda. Różne osoby korzystają z różnych jej odmian, ale jeśli nie wie się, jakiej użyć, na pierwszy raz warto wypróbować odmianę delikatesową, by potem pokombinować może z jakimiś ostrzejszymi i wyraźniejszymi smakami, czyli np. musztardą sarepską albo rosyjską - z kawałkami mocnego pieprzu. Drugi bazowy składnik to miód. Najlepszy będzie ten naturalny, kupiony prosto w pasiece, o lekko płynnej konsystencji, która pozwoli przygotować sos o idealnej konsystencji. Jedną łyżkę musztardy miesza się zatem z dokładnie taką samą ilością miodu, a następnie masę uzupełnia jeszcze kolejną łyżką, tym razem soku z cytryny (opcjonalnie octu winnego) oraz trzema łyżkami dobrej jakości oliwy z oliwek. Składniki należy energicznie wymieszać i doprawić na sam koniec solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Reklama

Przepis na sos musztardowo-miodowy wychodzi zawsze, więc najlepiej niczego w nim nie zmieniać, aby osiągnąć doskonały efekt.

Z czym podawać sos z miodu i musztardy?

Tak jak zostało to powiedziane, sosem można polać niemalże wszystko. Wspaniale komponuje się on z warzywnymi i mięsnymi szaszłykami, pieczoną piersią kurczaka, a nawet smażonym tofu. Niektórzy używają go do polewania jajecznych sałatek, podczas gdy inni uzupełniają nim klasyczne tosty z żółtym serem lub zapiekanki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama