Dip z awokado
Canva.com

Ten dip do nachosów jest hitem na Tik Toku. Wystarczą 3 składniki

Domowe chipsy nie są niczym trudnym do wykonania. Warto zrobić do nich pyszny i aromatyczny sos. Proponujemy przepis na delikatny sos z awokado, majonezu i cytryny.
Reklama

Jak zrobić domowe chipsy?

Przygotowuje się je z różnego rodzaju warzyw, takich jak seler, marchew czy po prostu bataty lub ziemniaki, krojąc je w średniej grubości lub cienkie talarki, a następnie marynując w dowolnym oleju (zazwyczaj jest to oliwa z oliwek) z dodatkiem soli, rozmarynu, słodkiej mielonej papryki i chili lub ostrej mielonej papryki. Pieczenie odbywa się w temperaturze ok. 180 stopni C i trwa od piętnastu do trzydziestu minut w zależności od rodzaju wybranego warzywa i grubości przygotowanych z niego talarków. Do domowych pieczonych chipsów znakomicie pasuje dip z awokado. A oto prosty przepis na to, jak go przygotować, by słona warzywna przekąska smakowała jeszcze lepiej, a na pewno ciekawiej.

Jak zrobić dip do chipsów i nachosów z awokado?

Dip z awokado
Canva.com
Reklama

Przygotowanie dipu jest proste, bo tworzy się go z trzech składników - awokado, majonezu i cytryny. Awokado należy obrać ze skórki i wyciągnąć z niego pestkę. Najłatwiej rozdrobnić je w misce widelcem albo ewentualnie zmiksować blenderem, od razu dodając do niego jedną kopiastą łyżkę dowolnego majonezu i jedną małą łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny. Sos trzeba oczywiście spróbować. Jeżeli okaże się, że jest on zbyt zbity z uwagi na twardość awokado, wystarczy dodać do niego jeszcze trochę majonezu albo nawet zwykłego jogurtu naturalnego, aby nie wprowadzać do dipu kolejnych nadprogramowych kalorii. Niektórzy lubią takie proste bazowe smaki, ale nie da się ukryć, że dip z awokado będzie smakować lepiej z dodatkiem przypraw.

Reklama

Czasami wystarczy doprawić go samą solą i świeżo mielonym pieprzem, aby osiągnąć świetny efekt i przenieść smak sosu na jeszcze wyższy poziom.

Większość osób korzysta z gotowych sosów ze sklepów, podczas gdy te domowe przygotowuje się dosłownie w ciągu krótkiej chwili, uzyskując ich jeszcze lepszy smak. Lekko kwaśny sok z awokado pasuje do przeróżnych przekąsek. Znakomicie sprawdzi się więc na różnego rodzaju imprezach, jako propozycja dopełnienia chipsów, chrupek lub nachosów albo nawet małych tostów czy kanapek.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama