Chcesz żyć długo? Jedz grzyby
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jedzenie grzybów wpływa na długowieczność?
O sile zdrowotnej grzybów decydują konkretne związki, o których zazwyczaj się nie mówi.
Ważnym składnikiem grzybów jest tzw. ergotioneina. Jest to aminokwas o wyjątkowo silnych działaniu przeciwutleniającym. Badacze potwierdzili, że związek ten ma wysoką zdolność do usuwania wolnych rodników, przez co łagodzi uszkodzenia oksydacyjne różnych cząsteczek znajdujących się w naszym organizmie. W ten sposób dusi w zarodku podłoże dla rozwoju chorób przewlekłych — ma również właściwości przeciwzapalne na komórki nerwowe - mówi doktor Bartek Kulczyński na swoim kanale na YouTube.
Dr Bartek Kulczyński podkreśla również, że w najnowszych badaniach naukowych twierdzi się, że ergotioneina jest niezbędna do stworzenia optymalnych warunków dla procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie. Zdaniem wielu ekspertów ergotioneina powinna być nawet traktowana jako witamina długowieczności — zawarta jest jednak tylko w niektórych grzybach takich jak: boczniak ostrygowaty, pieczarka dwuzarodnikowa, twardnik japoński — shiitake, gąsówka fioletowawa, pieprznik jadalny, borowik szlachetny, czy maślak zwyczajny.
Właściwości zdrowotne grzybów
Grzyby są produktem niskokalorycznym, który ma dużą ilość błonnika i potasu (350 mg na 100 g) oraz wysoką zawartość witaminy B3. Grzyby mają silne właściwości przeciwnowotworowe. Regularna spożycie produktu wiąże się z niższym o 34 proc. ryzykiem nowotworów - największy efekt widać w przypadku zapobiegania zachorowaniom na raka piersi.
Grzyby mają wiele cennych właściwości zdrowotnych.
- Obniżają trójglicerydy i mają korzystny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego. Z badań naukowych wynika, że w przypadku osób, które jadły boczniaka ostrygowatego, można było zauważyć normalizację ciśnienia krwi.
- Zmniejszają ilość cukru we krwi.
- Obniżają poziom kwasu moczowego.
- Działają przeciwdepresyjnie — zmniejszają ryzyko depresji i nerwicy nawet o 69 proc.
- Zapobiegają schorzeniom wątroby.