Chipsy z jarmużu - dodaj ten składnik, a nie będą nudne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować chipsy z jarmużu?
Przygotowanie chipsów z jarmużu jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie kilku składników i około 20 minut na ich przygotowanie.
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki
Przygotowanie:
- Przepłucz liście jarmużu, osusz je i usuń twarde łodygi.
- Posiekaj liście na mniejsze kawałki i włóż do miski.
- Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz paprykę i wymieszaj, tak aby liście były równomiernie posypane przyprawami.
- Ułóż liście na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, aż do uzyskania chrupiącej konsystencji.
Jak przechowywać chipsy z jarmużu?
Chipsy z jarmużu najlepiej smakują, kiedy są świeże i chrupiące. Aby zachować ich chrupkość i smak na dłużej, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym. Mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Wieje nudą? Nigdy!
Aby chipsy z jarmużu były jeszcze bardziej chrupiące, można dodać do nich odrobinę tartego parmezanu lub płatków drożdżowych.
Można też eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak ostra papryka, cynamon czy kumin.
Chipsy z jarmużu - samo zdrowie!
Chipsy z jarmużu są świetnym źródłem błonnika, witaminy K, C i A, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu spożywanie chipsów z jarmużu może przyczynić się do poprawy stanu skóry, wzmacniania układu odpornościowego oraz obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.