Chleb będzie świeży dłużej, jeśli dodasz do worka... TEN owoc. Wiedziałaś?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dlaczego chleb traci świeżość?
Chleb to produkt spożywczy, który ma tendencję do szybkiego utraty wilgoci, co prowadzi do wysuszenia i utraty świeżości. Właściwie, proces ten jest rezultatem przemieszczania wilgoci z wewnętrznej struktury chleba na jego powierzchnię.
Jak działa jabłko na chleb?
Jabłko wydziela gaz etylen, który jest naturalnym hormonem regulującym dojrzewanie owoców. Ten gaz ma zdolność wpływania na procesy starzenia się innych owoców i produktów spożywczych. Dzięki umieszczeniu świeżego jabłka w pobliżu chleba, gaz etylen może pomóc zahamować utratę wilgoci z chleba, przyczyniając się do utrzymania jego świeżości na dłużej.
Jak to zrobić?
- Wybierz duże, świeże jabłko.
- Umieść chleb w worku foliowym lub hermetycznym pojemniku, którym zazwyczaj przechowujesz chleb.
- Włóż świeże jabłko obok chleba do worka lub pojemnika.
- Zabezpiecz worka lub zamknij pojemnik, aby zapewnić hermetyczne otoczenie.
Czy to działa?
Istnieje wiele dowodów na to, że gaz etylen wydzielany przez jabłko może rzeczywiście pomóc w utrzymaniu świeżości chleba. Jednak skuteczność tego triku może różnić się w zależności od rodzaju chleba, warunków przechowywania i innych czynników.