Christmas pudding z bakaliami. Świąteczny deser prosto z Anglii!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na christmas pudding
Do przygotowania tego świątecznego puddingu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 150 g migdałów i 100 g migdałów mielonych,
- 55 g orzechów laskowych,
- 315 g rodzynek sułtańskich,
- 150 g daktyli,
- 50 g fig,
- 150 g wiśni z kompotu bez pestek,
- 305 ml ciemnego,
- po 60 ml rumu i brandy,
- po 100 g mąki tortowej i bułki,
- ¾ kostki masła,
- 250 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- po 1 pomarańczy i cytrynie,
- po szczypcie soli oraz przypraw korzennych.
Przygotowanie krok po kroku:
Posiekane bakalie zalejmy 155 ml piwa, rumem i brandy. Odstawmy na noc. Migdały mielone wymieszajmy z mąką, solą, pokruszoną bułką, cukrem pudrem, otartą skórką z cytrusów, przyprawą do piernika i startym zimnym masłem oraz ubitymi jajkami.
Dodajmy bakalie oraz pozostałe piwo, wymieszajmy. Następnie masę przełóżmy do formy budyniowej lub żaroodpornej. Przykryjmy pergaminem, obwiążmy sznurkiem, zawińmy w mokrą ściereczkę. Wstawmy do garnka z wodą (do połowy naczynia z masą) i gotujmy pod przykryciem 6 godzin. Ostudzone ciasto wyjmijmy, owińmy pergaminem i włóżmy do lodówki. Przed świętami ponownie owińmy ściereczką i gotujmy 2,5 godziny.
Dodatkowa uwaga – dla niesamowitego efektu postawmy pudding na stole, polejmy 50 ml brandy i podpalmy. Zapłonie na chwilę.