Ten przepis robi furorę. Wigilijne, solone śledzie z jabłkami i cebulą
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne i solone śledziki
Do przygotowania tych śledzi potrzebne nam będą następujące składniki:
na śledzie w solance:
- 1 litr (1000 ml) wody,
- 2 łyżki soli,
- 1 kg tuszek surowych śledzi;
na dodatki:
- 6-7 małych ziemniaków,
- sól,
- 3 średnie czerwone cebule,
- 2 duże jabłka,
- 5-7 ogórków konserwowych,
- sok z 1 dużej cytryny,
- 4 czubate łyżki śmietany 18%,
- 2 czubate łyżki majonezu (na przykład babuni),
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- kilka gałązek koperku,
- 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu.
Jak zrobić solone śledzie z jabłkami i cebulką?
Przygotowanie – przygotujmy śledzie: wodę z solą zagotujmy, wystudźmy. Tuszki śledzi wypłuczmy w zimnej wodzie, osuszmy. Przekrójmy na filety, usuńmy ogony. Ułóżmy w słoikach, zalejmy solanką. Odstawmy na 48 godzin.
Następnie śledzie wyjmijmy z zalewy – jeśli są słone, moczmy je w zimnej wodzie. Znów ziemniaki przekrójmy, gotujmy w osolonej wodzie do miękkości.
Czerwone cebule obierzmy, pokrójmy w krążki, jabłka w słupki, a ogórki w plasterki. Ziemniaki, cebulę, jabłka i ogórki wymieszajmy ze śmietaną i majonezem. Podawajmy do śledzi. Całość oprószmy świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Na koniec udekorujmy koperkiem i czerwonym pieprzem.