Ogórki małosolne na sucho
Canva.com

Chrupiące ogórki małosolne przygotujesz na sucho. Będą gotowe w kilka godzin!

Ogórki małosolne to doskonały dodatek do obiadu, a także idealnie smakują na aromatycznej kanapce z szynką i chrzanem. Dziś przygotujemy pyszne ogórki małosolne bez zalewy. Będą gotowe w zaledwie kilka godzin.
Reklama

Jak zrobić pyszne ogórki bez zalewy?

Ogórki małosolne na sucho
Canva.com

Ogórki małosolne możemy z łatwością przygotować w woreczku, na sucho i bez zalewy. To bardzo sprytne rozwiązanie szturmem podbija blogi kulinarne, a także, jak się domyślacie kulinarne profile na Tik toku. Są niezwykle chrupiące, pyszne i co najważniejsze - gotowe w zaledwie kilka godzin. Ogórki małosolne mają delikatny smak, nie tracą koloru i są świetną alternatywą dla kiszonych.

Reklama

Do przygotowania ogórków na sucho potrzebujemy:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • korzeń chrzanu
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 gałązki kopru
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście chrzanu
  • woreczki strunowe
Ogórki małosolne na sucho
Canva.com
  1. Ogórki myjemy delikatnie, pod bieżącą wodą. Dzięki temu zabiegowi nasze warzywa nie będą gorzkie. Wrzucamy je do woreczka.
  2. Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, czosnek - na plasterki.
  3. Chrzan, liście laurowe, ziarenka ziela wrzucamy do woreczka z ogórkami i oprószamy je solą.
  4. Zamykamy woreczek na 4 godziny i co jakiś czas potrząsamy nim. Po otwarciu trzymamy ogórki w lodówce.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama