Chutney z ananasa na ostro. Dodaj papryczkę chili i dodatek do dań azjatyckich gotowy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co to jest chutney?
Sezon na przetwory trwa, ale jeśli nie jesteście fanami dżemów truskawkowych, czy ogórków kiszonych, a wasze kubki smakowe delektują się kuchnią azjatycką, to polecamy przygotowanie prostego i smacznego chutney z ananasem i ostrym chili.
Chutney to sos o bardzo gęstej konsystencji, który najczęściej jest używany w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Sos ten zazwyczaj jest przygotowywany z owoców, warzyw oraz z dodatkiem musztardy, rodzynek i ziół. Chutney możemy być dobrym dodatkiem do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Najbardziej popularne sosy na świecie to m.in. chutney kokosowe, cebulowe, pomidorowe, miętowe, limonkowe i czosnkowe.
Jak zrobić przetwory z ananasa na ostro?
Pyszne chutney do ryżu z ananasem i chili przygotujemy z poniższych składników:
- 1 ananas
- szczypta cukru brązowego
- pół szklanki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- pół limonki
- 1 cebula czerwona
- 1 papryczka chili
- liście laurowe i pieprz czarny w ziarnach
Przygotowanie chutney krok po kroku
- Ananasa obieramy dokładnie ze skórki. Odcinamy środek i kroimy miąższ w kosteczkę.
- Na osobnej desce siekamy czerwoną cebulę i papryczkę chili bez pestek.
- Do garnka wsypujemy cukier brązowy i dodajemy ocet winny.
- Dolewamy po kilku minutach miód, sok z limonki oraz dodajemy czerwoną cebulę, chili, liście laurowe i ziarenka pieprzu.
- Chutney gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Dodajemy kawałki ananasa i mieszamy wszystko.
- Pyszny sos przelewamy do wyparzonych słoiczków.