Filet z kurczaka w nowej odsłonie - ten jeden składnik zmieni całkowicie smak
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiele osób chętnie wybiera na obiad mięso z kurczaka. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wystarczy zaledwie 30 minut, by zjeść pyszny i co najważniejsze - pożywny posiłek. Drób jest źródłem białka. Warto wybierać w sklepie lub masarni filety z kurczaka z ekologicznych upraw, które będą pozbawione ulepszaczy smaku.
Dziś przygotujemy kurczaka w orientalnej odsłonie z azjatyckim sosem. Często na forach kulinarnych kobiety pytają, do czego można użyć sosu teriyaki. Podpowiemy wam, z czym smakuje najlepiej i jak go przygotować w domu.
Popularny specjał kuchni japońskiej
Ten azjatycki sos zyskał popularność na całym świecie, dzięki charakterystycznemu smakowi i aromatowi. Głównymi składnikami teriyaki są: sos sojowy, imbir, czosnek, mąka kukurydziana, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Gęsty sos możemy stosować do polewania aromatycznych dań, natomiast rzadki - do przygotowania pysznej marynaty do mięs, np. kurczaka lub chrupiących warzyw. Teriyaki również dobrze smakuje jako dodatek do sushi - spring-rollsów z warzywami, czy sajgonek.
Jak zrobić azjatycki sos?
Do dużego garnka wlewamy 300 ml wody i dodajemy składniki: miód, czosnek, olej, ocet oraz sos sojowy. Wszystko gotujemy i dokładnie mieszamy.
Składniki:
- 120 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- łyżka imbiru mielonego
- łyżka octu ryżowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka czosnku mielonego
- 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Przepis na kurczaka w sosie orientalnym
Filety z kurczaka w sosie azjatyckim idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad. My podajemy go z brązowym ryżem oraz smażonymi warzywami.
Do przygotowania pysznego dania potrzebujemy:
- 500 g filetów z kurczaka
- łyżka oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- kilka kropel soku z limonki
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- 1 torebka brązowego ryżu
- łyżka oliwy
- pół czerwonej papryki
- pół szklanki zielonego groszku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypiorek
Jak zrobić kurczak teriyaki?
Na początku oczyszczamy filety z kurczaka z drobnych błonek oraz kostek. Gotujemy ryż w osolonej wodzie - brązowy zazwyczaj należy gotować około 30 minut.
Na patelnię wykładamy składniki azjatyckiego sosu - olej, sos sojowy, miód. Dodajemy czosnek oraz imbir i wszystko gotujemy.
Pokrojone w kostkę lub paski filety z kurczaka dusimy przez 5 minut na patelni na umiarkowanym ogniu i następnie gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Mięso posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy groszek, czosnek oraz imbir. Na patelnię wrzucamy ryż, sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko razem podsmażamy.