Ciastka piwoszki od Ewy Wachowicz. Pyszna przekąska na słodko i na słono
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić ciastka piwoszki?
Przepis na piwoszki znany jest już od kilkudziesięciu lat. Jest on bardzo prosty i nie wymaga użycia żadnych wyszukanych składników. Ciastka z piwem są bardzo kruche i delikatne, i mogą konkurować z niektórymi wypiekami z ciasta francuskiego. Piwoszki możemy przygotować w formie półokrągłych pierożków, trójkątnych kopert lub kwadratowych sakiewek, a nawet nadziewanych kwiatków.
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy tylko mąkę, masło lub margarynę i trochę jasnego piwa.
To wszystko. W zależności od tego, czy robimy ciastka na słodko, czy na słono dodajemy nadzienie. Może to być dżem, marmolada lub krem czekoladowy, albo ser feta, sos pomidorowy lub plasterki parówki.
Składniki na piwoszki na słodko
2 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła lub margaryny
½ szklanki jasnego piwa
1 jajko
marmolada owocowa
cukier puder
Piwoszki — wykonanie krok po kroku
Zimne masło lub margarynę siekamy z mąką — jak na ciasto kruche. Następnie dolewamy zimne piwo i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Na godzinę ciasto wstawiamy do lodówki.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Wykrawamy kwadraty lub wycinamy kółka jak na pierogi i nadziewamy porcją marmolady. Porcje ciasta składamy na połówki i otrzymujemy pierożki lub koperty. Możemy je także złożyć w sakiewki lub szlafroczki. Brzegi dociskamy.
Canva.comTak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 do 25 minut. Ciastka muszą być lekko złote.
Upieczone i wystudzone piwoszki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Przygotowując piwoszki na słono, przed wstawieniem ciastek do piekarnika wierzch możemy posypać kryształami grubej soli morskiej, kminkiem, czarnuszką lub ulubionymi ziołami.