Ciastka piwoszki nadziewane marmoladą na białym talerzu
Canva.com

Ciastka piwoszki od Ewy Wachowicz. Pyszna przekąska na słodko i na słono

Ciastka piwoszki są lekkie, kruche i świetnie smakują na słodko jak i na słono. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie 3 składników, a z ich upieczeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Polecamy przepis na ciastka piwoszki, którym Ewa Wachowicz podzieliła się w programie “Ewa gotuje”.
Reklama

Jak zrobić ciastka piwoszki? 

Przepis na piwoszki znany jest już od kilkudziesięciu lat. Jest on bardzo prosty i nie wymaga użycia żadnych wyszukanych składników. Ciastka z piwem są bardzo kruche i delikatne, i mogą konkurować z niektórymi wypiekami z ciasta francuskiego. Piwoszki możemy przygotować w formie półokrągłych pierożków, trójkątnych kopert lub kwadratowych sakiewek, a nawet nadziewanych kwiatków. 

Piwoszki na słodko z marmoladą i cukrem pudrem, ułożone na półmisku
Canva.com

Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy tylko mąkę, masło lub margarynę i trochę jasnego piwa.

Reklama

To wszystko. W zależności od tego, czy robimy ciastka na słodko, czy na słono dodajemy nadzienie. Może to być dżem, marmolada lub krem czekoladowy, albo ser feta, sos pomidorowy lub plasterki parówki. 

Składniki na piwoszki na słodko

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 250 g zimnego masła lub margaryny

  • ½ szklanki jasnego piwa

  • 1 jajko

  • marmolada owocowa

  • cukier puder

Piwoszki — wykonanie krok po kroku

  1. Zimne masło  lub margarynę siekamy z mąką — jak na ciasto kruche. Następnie dolewamy zimne piwo i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Na godzinę ciasto wstawiamy do lodówki.

  2. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Wykrawamy kwadraty lub wycinamy kółka jak na pierogi i nadziewamy porcją marmolady. Porcje ciasta składamy na połówki i otrzymujemy pierożki lub koperty. Możemy je także złożyć w sakiewki lub szlafroczki. Brzegi dociskamy.

    Wykrawanie okrągłych ciastek i nadziewanie ich marmoladą
    Canva.com
  3. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 do 25 minut. Ciastka muszą być lekko złote.

  5. Upieczone i wystudzone piwoszki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Przygotowując piwoszki na słono, przed wstawieniem ciastek do piekarnika wierzch możemy posypać kryształami grubej soli morskiej, kminkiem, czarnuszką lub ulubionymi ziołami.

Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama