Co jeść, aby wzmocnić organizm po chorobie? Oto NAJLEPSZE produkty
Do przeczytania w ok. 2 min.
Akurat w tym przypadku naukowcy, lekarze i dietetycy są raczej zgodni, dlatego pacjentom po przebytych chorobach zalecają wprowadzenie do jadłospisów podobnych produktów spożywczych, bogatych w pełnowartościowe białko, witaminy, antyoksydanty, błonnik pokarmowy oraz inne substancje będące pożywką dla bakterii.
Te produkty są dobre dla zdrowia
Dobrą stymulacją dla mikrobioty i całego układu immunologicznego będą na pewno różne warzywa typu cebula, czosnek, por i szczypiorek. Są to takie naturalne prebiotyki, które dostarczą układowi immunologicznemu ważnych substancji i pozwolą zwiększyć produkcję dobrych bakterii w organizmie. Ogólnie rzecz biorąc warzywa i owoce, zwłaszcza te sezonowe, ewentualnie też mrożone, zawsze będą najlepszym i najzdrowszym dodatkiem do diety. Powinno się je jeść tak często, jak tylko jest to możliwe. Należy wprowadzać je do każdego posiłku i dbać o ich zróżnicowanie, bo jednak w różnych warzywach i owocach występują różne substancje, dlatego nie można ich traktować jak dokładnie te same produkty, są one czymś innym.
Dlaczego warto po chorobie jeść nabiał?
Jedzeniowe domowe sposoby na wzmocnienie organizmu polegają również na wzbogacaniu dziennego jadłospisu o wartościowy nabiał. Najlepsze będą jogurty naturalne, kefiry i maślanki, które mają korzystne dla zdrowia bakterie, a przy tym sporo odżywczego białka, niewiele cukru i mało kalorii. Kolejnymi produktami, po które opłaca się sięgnąć po chorobie, są orzechy, rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste produkty spożywcze. Każdy z tych artykułów ma nieco inne zastosowanie, dlatego każdy powinien znaleźć dla siebie miejsce w zdrowej dobrej diecie.